MIDI Driver Problems [SOLVED]

Logic Pro X (and older versions) questions and troubleshooting

MIDI Driver Problems [SOLVED]

Postby l_cadejo » Fri Apr 27, 2012 4:25 pm

I have been having problems with my Logic. Every time I open logic it says I have a MIDI Timeout and I get a box that says to restart my computer or update midi information and then later i get another box saying Mac OS X MIDI services are not available.
The only recent thing I have done so far is install Pro Tools 8 LE. After I installed it i began getting this error. Can someone explain what's going on and how to troubleshoot this? I'd very much appreciate it.
Logic Pro 9.7.1
OS X 10.7.3
MacBook Pro
2.66 GHz Processing
Intel Core i7
l_cadejo
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 27, 2012 4:19 pm

Re: MIDI Driver Problems

Postby Jordi Torres » Fri Apr 27, 2012 10:48 pm

Hi, go to the main Library folder on your HD (not you user Library folder) and then Audio > MIDI Drivers. Remove the DigiDioMIDI.plugin driver that Pro Tools installed there. You won't need it as it an old digidesign driver for old Digidesign gear, and it happens to mess with Core MIDI as you've witnessed for yourself.

J.
Et voilà!

Mac mini i7 2.3 GHz - 16GB RAM | OS 10.9.2 | Logic Pro 10.0.6 |
MacBook Pro 15" Core 2 Duo 2.2 GHz - 6GB RAM | OS 10.6.8 | Logic Pro 9.1.8 |
RME Fireface 400 | Akai MPK49 | Nord Micro Modular |
User avatar
Jordi Torres
Moderator
Moderator
 
Posts: 12720
Joined: Wed Jun 18, 2008 5:24 am
Location: Neuchâtel, Switzerland

Re: MIDI Driver Problems

Postby l_cadejo » Sat Apr 28, 2012 9:12 am

Ok I checked the Audio folder in the Library; I'mg guessing it's where the Components are and Presets are. I checked the MIDI Driver folder and i found nothing in there. Am I in the right folder or is there another problem with it? Would reinstalling Logic work?
Logic Pro 9.7.1
OS X 10.7.3
MacBook Pro
2.66 GHz Processing
Intel Core i7
l_cadejo
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 27, 2012 4:19 pm

Re: MIDI Driver Problems

Postby Jordi Torres » Sat Apr 28, 2012 10:15 am

Logic is not your problem so reinstalling it is pointless.

What OS are you using?

Please add your Logic version and system info to your signature: Forum Rules - please READ THIS before posting (#5)

l_cadejo wrote:I checked the MIDI Driver folder and i found nothing in there.


You're probably looking in the wrong place as installing Pro Tools puts several MIDI drivers in the location I mentioned:

Image

J.
Et voilà!

Mac mini i7 2.3 GHz - 16GB RAM | OS 10.9.2 | Logic Pro 10.0.6 |
MacBook Pro 15" Core 2 Duo 2.2 GHz - 6GB RAM | OS 10.6.8 | Logic Pro 9.1.8 |
RME Fireface 400 | Akai MPK49 | Nord Micro Modular |
User avatar
Jordi Torres
Moderator
Moderator
 
Posts: 12720
Joined: Wed Jun 18, 2008 5:24 am
Location: Neuchâtel, Switzerland

Re: MIDI Driver Problems

Postby l_cadejo » Sat Apr 28, 2012 2:46 pm

Thank you very much J i really appreciate your help! I was able to find the folder and delete the DigiDioMidiDriver.plugin!
Logic Pro 9.7.1
OS X 10.7.3
MacBook Pro
2.66 GHz Processing
Intel Core i7
l_cadejo
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 27, 2012 4:19 pm

Re: MIDI Driver Problems

Postby Jordi Torres » Sat Apr 28, 2012 3:19 pm

l_cadejo wrote:Thank you very much J i really appreciate your help! I was able to find the folder and delete the DigiDioMidiDriver.plugin!


Cool, glad to hear you figured it out!

Thanks for adding the info to your signature!

J.
Et voilà!

Mac mini i7 2.3 GHz - 16GB RAM | OS 10.9.2 | Logic Pro 10.0.6 |
MacBook Pro 15" Core 2 Duo 2.2 GHz - 6GB RAM | OS 10.6.8 | Logic Pro 9.1.8 |
RME Fireface 400 | Akai MPK49 | Nord Micro Modular |
User avatar
Jordi Torres
Moderator
Moderator
 
Posts: 12720
Joined: Wed Jun 18, 2008 5:24 am
Location: Neuchâtel, Switzerland

Re: MIDI Driver Problems [SOLVED]

Postby Alamet » Thu Sep 20, 2012 9:58 pm

Hey J,

I just wanted to say thanks for this. It also helped me solve my issue with the same problem. The info is GREATLY appreciated.

Al
Alamet
 
Posts: 2
Joined: Thu Sep 20, 2012 8:15 pm

Re: MIDI Driver Problems [SOLVED]

Postby ebeall1 » Wed Feb 13, 2013 12:33 pm

I installed a protools update and a logic update on my laptop along with a driver for a 003 rack and now my logic will not open with out giving me the time code errors.
I deleted the digdi plugin out of the library from the harddrive but still getting error msg.
Logic pro 9 9.1.8 (32bit)
MacBook Pro OS X 10.8.2
2.4 GHz intel core 2 Duo
4GB
Pro tools 8 m powered
m audio interface
ebeall1
 
Posts: 1
Joined: Wed Feb 13, 2013 12:21 pm

Re: MIDI Driver Problems [SOLVED]

Postby Jordi Torres » Wed Feb 13, 2013 1:10 pm

ebeall1 wrote:and now my logic will not open with out giving me the time code errors.


Timecode errors?

Can you post a screenshot of the error message you're getting?

J.
Et voilà!

Mac mini i7 2.3 GHz - 16GB RAM | OS 10.9.2 | Logic Pro 10.0.6 |
MacBook Pro 15" Core 2 Duo 2.2 GHz - 6GB RAM | OS 10.6.8 | Logic Pro 9.1.8 |
RME Fireface 400 | Akai MPK49 | Nord Micro Modular |
User avatar
Jordi Torres
Moderator
Moderator
 
Posts: 12720
Joined: Wed Jun 18, 2008 5:24 am
Location: Neuchâtel, Switzerland

Re: MIDI Driver Problems [SOLVED]

Postby jimmymio » Fri Apr 05, 2013 3:42 pm

I had been working all day with no problems in Logic and this same msg came out nowhere. Now I can't do anything. I have no PT drivers and I have moved all my other midi drivers to the desktop. Logic will load and open normally but as soon as i try to play anything I get the msg and my only option is to Force quit .
This is awful.
Quad-Core Intel Xeon 2.8 GHz
8 GB ram
OS X 10.6.8
Logic 9.1.8
jimmymio
 
Posts: 113
Joined: Mon Sep 05, 2005 8:25 pm


Return to Logic Pro X

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], fisherking, Google [Bot] and 17 guests