A technical support community for Apple Logic Pro users.



 
dougb256
Topic Author
Posts: 71
Joined: Wed Aug 27, 2008 11:54 am
Location: Summertown, TN

Lost my USB MIDI controllers (Sierra 10.12.6)

Wed Feb 14, 2018 4:03 pm

I sure hope that the experts can help me, this one has me thoroughly confused.

I was messing with a project in LPX 10.4, and I noticed that my Arturia 32 note controller (which is plugged directly into my iMac) was not working. If I used the onscreen keyboard I got output, but nothing when I pressed the keys on the Arturia. I opened up MIDI Monitor and noticed that none of my USB controllers were listed.

I next checked Audio/MIDI Setup, and while my USB controllers were there, they were all grayed out. I hit the Rescan button, no change. So I made a new configuration named "Test", all my USB keyboards showed up, nothing was grayed out! I re-opened MIDI Monitor and they were all listed there as well. However, nothing registered in MIDI Monitor when I pressed the keys on any of my controllers.

I went back to Audio/MIDI Setup and clicked back on my default configuration. No change. I clicked on my test configuration and all of my USB controllers were grayed out again. I hit Rescan, no change. Created a Test2 config and everything was there. But if I go back to any prior configuration, it messes up the newest configuration. And of course there is no output when I try to use any of these controllers. So I created Test3 and that's where it sits right now. Everything shows up, nothing is grayed out... and nothing works.

Any thoughts / ideas / suggestions?
Late 2012 27" iMac, 3.4 GHz i7 processor, 24 GB 1600 MHz DDR3, running Sierra 10.12.6
Logic 10.4
 
User avatar
j.o.ceo
Posts: 42
Joined: Mon Jan 16, 2012 11:33 am
Contact:

Re: Lost my USB MIDI controllers (Sierra 10.12.6)

Wed Feb 14, 2018 5:01 pm

+1 Having the same issue in Sierra.
iMac i7 27 2.93 Ghz, 20gb ram, 4tb HD, OSX 10.12.6 Tascam dm4800 with the firewire card, Logic 10.4, Akai Advance 61, NI MASCHINE 2.2, Waves, Spectrasonics, and a few other plugs.
 
dougb256
Topic Author
Posts: 71
Joined: Wed Aug 27, 2008 11:54 am
Location: Summertown, TN

Re: Lost my USB MIDI controllers (Sierra 10.12.6)

Wed Feb 14, 2018 6:53 pm

Thing is, I know that at least one of the controllers was working the other day, because I was trying out the Mellotron in 10.4. So it worked, then it didn’t. I did change to a new hub, but I have one of my controllers plugged directly into my iMac, so a hub shouldn’t affect that one. None of them work. The only other thing that I can think of is that I reset the NVRAM, but how that would affect MIDI baffles me.
Late 2012 27" iMac, 3.4 GHz i7 processor, 24 GB 1600 MHz DDR3, running Sierra 10.12.6
Logic 10.4
 
User avatar
j.o.ceo
Posts: 42
Joined: Mon Jan 16, 2012 11:33 am
Contact:

Re: Lost my USB MIDI controllers (Sierra 10.12.6)

Wed Feb 14, 2018 7:18 pm

I usually have to restart Logic to get midi back. It works for awhile and without any warning it just quits. I've been in Sierra for well over a month, this behavior just started about a week and a half ago. The only thing that has changed is I installed the new version of Logic.
iMac i7 27 2.93 Ghz, 20gb ram, 4tb HD, OSX 10.12.6 Tascam dm4800 with the firewire card, Logic 10.4, Akai Advance 61, NI MASCHINE 2.2, Waves, Spectrasonics, and a few other plugs.
 
dougb256
Topic Author
Posts: 71
Joined: Wed Aug 27, 2008 11:54 am
Location: Summertown, TN

Re: Lost my USB MIDI controllers (Sierra 10.12.6)

Wed Feb 14, 2018 7:19 pm

Now that I think of it, that controller was working yesterday. I wanted to see what channel my Arturia controller was transmitting on, so I booted up MIDI Monitor. It showed that the Arturia was transmitting on channel 5. But not today.
Late 2012 27" iMac, 3.4 GHz i7 processor, 24 GB 1600 MHz DDR3, running Sierra 10.12.6
Logic 10.4
 
dougb256
Topic Author
Posts: 71
Joined: Wed Aug 27, 2008 11:54 am
Location: Summertown, TN

Re: Lost my USB MIDI controllers (Sierra 10.12.6)

Thu Feb 15, 2018 5:40 am

The only other thing that I can think of is that my iMac got its power unplugged accidentally, but nothing was running at the time.
Late 2012 27" iMac, 3.4 GHz i7 processor, 24 GB 1600 MHz DDR3, running Sierra 10.12.6
Logic 10.4
 
dougb256
Topic Author
Posts: 71
Joined: Wed Aug 27, 2008 11:54 am
Location: Summertown, TN

Re: Lost my USB MIDI controllers (Sierra 10.12.6)

Sat Feb 17, 2018 6:42 am

Uh oh, did I win at “Stump The Experts”?
Late 2012 27" iMac, 3.4 GHz i7 processor, 24 GB 1600 MHz DDR3, running Sierra 10.12.6
Logic 10.4
 
User avatar
fisherking
Posts: 3141
Joined: Fri May 22, 2009 5:51 am
Location: yes
Contact:

Re: Lost my USB MIDI controllers (Sierra 10.12.6)

Sat Feb 17, 2018 8:30 am

you could try resetting nvram, and/or the power manager (google for your specific mac). try different usb inputs on the imac. or... someone smarter than me (that's at least 2 people on this forum alone) might have an idea....
LX10.4 • os10.13.4b3 • mbp 3.1 i7 • one plugin short of perfection
http://upstatebrooklyn.com
 
dougb256
Topic Author
Posts: 71
Joined: Wed Aug 27, 2008 11:54 am
Location: Summertown, TN

Re: Lost my USB MIDI controllers (Sierra 10.12.6)

Sun Feb 18, 2018 11:22 am

I haven't been able to do anything in the studio for the past 4 days. I had ordered a new MIDI cable to use between my Arturia controller and a new Behringer Model D. I turned off the Arturia and plugged in the new cable, turned it on and tested the Model D. Success! Then I noticed that MIDI Monitor was now showing output from the Arturia. I fired up LPX and it all works just fine.

I have zero idea as to why it now works... but it works!
Late 2012 27" iMac, 3.4 GHz i7 processor, 24 GB 1600 MHz DDR3, running Sierra 10.12.6
Logic 10.4