A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
User avatar
Clyde P.
Topic Author
Posts: 19
Joined: Tue May 19, 2020 5:35 am

Why can't I edit audio files sometimes?!

Tue Jul 27, 2021 3:24 pm

There's a thing in Logic... for over 10 years I still don't understand this... if I double-click on an audio file, it opens in the edit audio window, and then you can view Track(for Flex) & "File". But in the "File" view, if I want to remove 3-4 db in the Fonctions settings, sometimes it's grayed out and I can't do it. I thought it was the Flex, then I remove all Flex on that track but I'm still unable to edit that audio file in the Audio window... it's grayed out. So I don't know anymore and I cry.

Thanks!

Clyde
Last edited by Clyde P. on Wed Jul 28, 2021 7:30 pm, edited 1 time in total.
Clyde P.
Logic Pro X (10.5.0)
iMac (27-inch, Late 2012)
macOS Catalina (10.15.4)
3.4 GHz Quad-Core Intel Core i7
16 GB 1600 MHz DDR3
Steinberg UR 28M
Yamaha HS5
Yamaha DX7s, Novation MiniNova, Behringer Model D, Synthstrom Deluge
M-Audio Luna, Shure SM57
Gretsch Electromatic, Taylor GS-mini
EH Voice-Box
 
User avatar
fisherking
Posts: 6417
Joined: Fri May 22, 2009 5:51 am
Location: new york
Contact:

Re: Why can't I edit audio files sometimes?!

Tue Jul 27, 2021 4:43 pm

not sure what's happening, but you could always bounce-in-place, then edit the new file. this works for me when (sometimes) a note doesn't show up in flex pitch, and i do this all the time when i use an audio loop (that can't be edited)...
LP10.6.3 • os12b • 2019 3.2 i7 imac • one plugin short of perfection
http://upstatebrooklyn.com
 
Kim Olesen
Posts: 304
Joined: Tue Jul 30, 2013 2:48 am

Re: Why can't I edit audio files sometimes?!

Wed Jul 28, 2021 3:50 am

Make sure in the audio editor that you are on “file” not “track”.
• Logic version and sub-version Logic 10,4,1
• OS X version and sub-version High Sierra.
• Computer 2013 mac mini
• Processor i7 quad 2,6
• Memory 16 gb ram
• Audio interface manufacturer and model tc impact twin.
 
User avatar
Clyde P.
Topic Author
Posts: 19
Joined: Tue May 19, 2020 5:35 am

Re: Why can't I edit audio files sometimes?!

Wed Jul 28, 2021 7:28 pm

Kim Olesen wrote:
Make sure in the audio editor that you are on “file” not “track”.

Yeah I meant "File" by "Audio", I made a mistake. So I know that, my problem is precisely when I'm in "File".

Thanks!
Clyde P.
Logic Pro X (10.5.0)
iMac (27-inch, Late 2012)
macOS Catalina (10.15.4)
3.4 GHz Quad-Core Intel Core i7
16 GB 1600 MHz DDR3
Steinberg UR 28M
Yamaha HS5
Yamaha DX7s, Novation MiniNova, Behringer Model D, Synthstrom Deluge
M-Audio Luna, Shure SM57
Gretsch Electromatic, Taylor GS-mini
EH Voice-Box
 
User avatar
Clyde P.
Topic Author
Posts: 19
Joined: Tue May 19, 2020 5:35 am

Re: Why can't I edit audio files sometimes?!

Wed Jul 28, 2021 7:32 pm

Thanks, yeah I know that I can bounce but I want to understand why certain audio Files in my projects can't be edited and some can.
Clyde P.
Logic Pro X (10.5.0)
iMac (27-inch, Late 2012)
macOS Catalina (10.15.4)
3.4 GHz Quad-Core Intel Core i7
16 GB 1600 MHz DDR3
Steinberg UR 28M
Yamaha HS5
Yamaha DX7s, Novation MiniNova, Behringer Model D, Synthstrom Deluge
M-Audio Luna, Shure SM57
Gretsch Electromatic, Taylor GS-mini
EH Voice-Box
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 85998
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Why can't I edit audio files sometimes?!

Thu Jul 29, 2021 12:01 am

Clyde P. wrote:
Thanks, yeah I know that I can bounce but I want to understand why certain audio Files in my projects can't be edited and some can.

It could be that you're trying to edit a file that is in a distribution file format, such as mp3, AAC or m4a. To edit a file, it needs to be a production file format: a PCM file with a wav, aiff or caf extension.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
Clyde P.
Topic Author
Posts: 19
Joined: Tue May 19, 2020 5:35 am

Re: Why can't I edit audio files sometimes?!

Thu Jul 29, 2021 9:06 am

Thanks David... yeah no it's .aif 24 bits.

Just to be clear... I'm on a track in the main window, in this track I edit the wave, cut it, fade in/out, remove what's between the words etc... and then if I double-click on the one of those "pieces" and the Audio editor opens, sometimes I can use the Fonctions settings to change the Gain and other times I can't. See images...
Attachments
Screen Shot 2021-07-29 at 12.01.59.png
Can
Screen Shot 2021-07-29 at 12.01.59.png (443.82 KiB) Viewed 391 times
Screen Shot 2021-07-29 at 11.52.53.png
Can't
Screen Shot 2021-07-29 at 11.52.53.png (457.34 KiB) Viewed 391 times
Clyde P.
Logic Pro X (10.5.0)
iMac (27-inch, Late 2012)
macOS Catalina (10.15.4)
3.4 GHz Quad-Core Intel Core i7
16 GB 1600 MHz DDR3
Steinberg UR 28M
Yamaha HS5
Yamaha DX7s, Novation MiniNova, Behringer Model D, Synthstrom Deluge
M-Audio Luna, Shure SM57
Gretsch Electromatic, Taylor GS-mini
EH Voice-Box
 
User avatar
Clyde P.
Topic Author
Posts: 19
Joined: Tue May 19, 2020 5:35 am

Re: Why can't I edit audio files sometimes?!

Thu Jul 29, 2021 9:17 am

Oh... I just noticed that it's for the .wav files that it doesn't work :? Well I guess I have my answer! I always thought that there wasn't really a difference between those two... that I could do anything with .wav files...
Clyde P.
Logic Pro X (10.5.0)
iMac (27-inch, Late 2012)
macOS Catalina (10.15.4)
3.4 GHz Quad-Core Intel Core i7
16 GB 1600 MHz DDR3
Steinberg UR 28M
Yamaha HS5
Yamaha DX7s, Novation MiniNova, Behringer Model D, Synthstrom Deluge
M-Audio Luna, Shure SM57
Gretsch Electromatic, Taylor GS-mini
EH Voice-Box
 
User avatar
fuzzfilth
Posts: 5089
Joined: Mon Aug 03, 2009 2:31 am
Location: Germany

Re: Why can't I edit audio files sometimes?!

Thu Jul 29, 2021 9:30 am

You are aware that you can change gain quickly and non-destructively in the Region Inspector, right ?
Christian Obermaier
Contact me for private Logic Consulting, Training, Troubleshooting via Skype, Zoom or Teamviewer

1 x MacPro 6core 2010 24Gb RAM
2 x MacBookPro i7 2012 16Gb RAM
OSX.14.6. Mojave, Logic X.5.1
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 85998
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Why can't I edit audio files sometimes?!

Thu Jul 29, 2021 1:50 pm

Clyde P. wrote:
Oh... I just noticed that it's for the .wav files that it doesn't work :? Well I guess I have my answer! I always thought that there wasn't really a difference between those two... that I could do anything with .wav files...

The issue isn't with wav files. You can edit any PCM file whether they're contained in a wav, aif or caf file:

edit-wav-file.png
edit-wav-file.png (91.96 KiB) Viewed 348 times


However any of these three file types can contain formats other than PCM (such as compressed files, apple loops, acid loops etc...) that you cannot edit in the Audio File editor in Logic.

So: when you're having this issue, is it with a wav file that you've recorded yourself in your Logic project (in which case you should be able to edit it just like any other PCM file whether wav, caf or aiff) or with a wav file that you obtained from another source (in which case it's likely to not be a PCM file, which would explain the issue)?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
Clyde P.
Topic Author
Posts: 19
Joined: Tue May 19, 2020 5:35 am

Re: Why can't I edit audio files sometimes?!

Thu Jul 29, 2021 6:53 pm

Yeah it's .wav and .aif also... you're right, thanks.

I recorded those wave files in another studio on ProTools, exported in wave 24b 41100, and I don't think it's the issue cause some of those same waves are fine... and it's PCM for sure. I just passed an hour clicking on multiple waves, some works, some don't, and I can't seem to find any difference at all... mystery. I put Flex Pitch on some of those tracks before but "desactivated" it... so the Flex is not "ON" on any tracks. Is it maybe because I already "Flexed" them before and now I can "go back" to edit those one?

Thanks!
Clyde P.
Logic Pro X (10.5.0)
iMac (27-inch, Late 2012)
macOS Catalina (10.15.4)
3.4 GHz Quad-Core Intel Core i7
16 GB 1600 MHz DDR3
Steinberg UR 28M
Yamaha HS5
Yamaha DX7s, Novation MiniNova, Behringer Model D, Synthstrom Deluge
M-Audio Luna, Shure SM57
Gretsch Electromatic, Taylor GS-mini
EH Voice-Box