A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
User avatar
A.JayWeber
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri Sep 17, 2021 5:16 pm

Send Bus Aux Remove/Delete.

Tue Sep 21, 2021 6:31 pm

Hey guys. I made a project and assigned a space designer to a send/bus . Now with every new project (maybe because I'm using a template to start) when I open my send bus number menu on the track. The space designer is always there pre assigned to be selected. I would like to remove it and only see Bus1 Bus2 and so one. Totally blank slate when I open the menu. Thoughts on how to do that?
AJay
 
User avatar
Atlas007
Posts: 10193
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: Send Bus Aux Remove/Delete.

Tue Sep 21, 2021 9:29 pm

Have you tried to un-instantiate the (space designer) plugin, then save the project as template under a different name? Or using the same name to overwrite the original template containing the already instantiated space designer.
LogicPro 10.6.3, MainStage3.5.3
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.7
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, Arturia, etc...
PC, iPadPro 5th gen 12.9”(Duet D., V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 86416
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Send Bus Aux Remove/Delete.

Wed Sep 22, 2021 1:57 am

It sounds like you've modified the actual template. Open your template, change it however you want (remove Space Designer, delete the Aux, etc...) then choose File > Save As Template again, click the (grayed out) name of the template in the Save As dialog to select the same name, and when prompted, click replace:

replace template.png
replace template.png (184.78 KiB) Viewed 479 times
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
fusbur
Posts: 848
Joined: Fri May 28, 2010 1:41 am
Location: England

Re: Send Bus Aux Remove/Delete.

Wed Sep 22, 2021 3:33 am

It took me a few template hiccups to realise that when you open the template the first thing to do is Save As ... with a new project name, so that you're not overwriting the template.

Late 2012 Mac Mini 2.3Ghz i7 Quad, 16Gb RAM
OS 10.15.7 Catalina
Logic X 10.6.3
1TB 5400rpm SATA HD, 4TB 7200rpm external HD with Thunderbolt & USB 3.0
Focusrite Scarlett 2i2, Line 6 UX2
Adam A5x monitors
Komplete 10 Ultimate, Amplitube Max, Pod Farm 2
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 86416
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Send Bus Aux Remove/Delete.

Wed Sep 22, 2021 3:36 am

fusbur wrote:
It took me a few template hiccups to realise that when you open the template the first thing to do is Save As ... with a new project name, so that you're not overwriting the template.

While it's a good idea to save a project before you even start working inside the project, the only way to overwrite a template is by choosing File > Save As Template, choosing the same template name and confirming that you want to overwrite the file. Not exactly something that would happen by accident.

Unless you weren't using Logic's templating system and using a regular project file as your template that is...
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
A.JayWeber
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri Sep 17, 2021 5:16 pm

Re: Send Bus Aux Remove/Delete.

Wed Sep 22, 2021 8:16 am

I understand what you mean by replacing template file. And you are very correct. I want to set what you see in this screen shot back to default before I re-save my template.
Attachments
Screen Shot 2021-09-22 at 8.14.18 AM.png
Screen Shot 2021-09-22 at 8.14.18 AM.png (575.62 KiB) Viewed 423 times
AJay
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 86416
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Send Bus Aux Remove/Delete.

Wed Sep 22, 2021 8:45 am

A.JayWeber wrote:
I want to set what you see in this screen shot back to default before I re-save my template.

Then open the Mixer and delete all the Aux channel strips, they're typically located toward the right of your mixer. Do attach your template here if you need more help! :)

How to attach files to your post
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
A.JayWeber
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri Sep 17, 2021 5:16 pm

Re: Send Bus Aux Remove/Delete.

Wed Sep 22, 2021 10:06 am

I figured it out. Thanks for sending me to the mix window. Input on the mixer. I was hyper focused on looking for the word Send, Aux or Bus. Clicking Input> No input. Now I can rebuild the Template with no pre existing inputs or sends. Thanks all.
This forum has been super helpful and rad.
Attachments
Screen Shot 2021-09-22 at 9.59.27 AM.png
Screen Shot 2021-09-22 at 9.59.27 AM.png (497.93 KiB) Viewed 380 times
AJay
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 86416
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Send Bus Aux Remove/Delete.

Wed Sep 22, 2021 10:09 am

Note that you still have the two empty Aux channel strips in your Mixer. Because they serve no purpose, I would remove them?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
A.JayWeber
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri Sep 17, 2021 5:16 pm

Re: Send Bus Aux Remove/Delete.

Wed Sep 22, 2021 4:29 pm

Thats whats up. Thnx
AJay