A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
Maestro777
Topic Author
Posts: 71
Joined: Tue Dec 22, 2020 4:26 am

Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sat Sep 25, 2021 3:14 am

I have some projects where I combine both Melodyne and ReVoice Pro to get the end result. I find that for some aspects of work; each of these two products have their own particular strengths so combining them I get the best of both.

But I started noting periodic crashing of my sessions where both are being used. If I click on any track in my session with either of those plugins Logic simply crashes. Going on the crash report, I contacted Celemony believing it was an issue with Melodyne and they informed me that the issue was actually with Logic.

The response they gave me was "the crash occurs because in some cases when using two ARA plug ins in a Logic Pro project, one of the plugins may crash. The reason for the crash is because the plug in receives wrong data from Logic. Until Logic Pro has a fix for this we suggest to use only one ARA plug in at a time when working with Logic Pro." What???

That workaround wasn't a good answer for me so I've been working around the issue by confining any actions within either plugin to the tracks I'm working on and then bouncing them down and removing the plugin before working with the other. But this approach is like trying to navigate walking through pins and needles w/o getting pricked.

Does anyone know if Logic developers have any plans for addressing this issue in any soon upcoming release?
 
User avatar
des99
Posts: 5898
Joined: Tue Jan 27, 2015 12:08 pm

Re: Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sat Sep 25, 2021 3:41 am

Unfortunately no, Apple doesn’t share their plans with us, or anyone that could talk about it… have you submitted a Feedback to them describing the issue?
mu:zines | music magazine archive | difficultAudio | Legacy Logic Project Conversion
 
Maestro777
Topic Author
Posts: 71
Joined: Tue Dec 22, 2020 4:26 am

Re: Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sat Sep 25, 2021 3:45 am

No, I haven't. My assumption was that an issue of this type would have already been on their radar. Where should I report the problem?
 
User avatar
des99
Posts: 5898
Joined: Tue Jan 27, 2015 12:08 pm

Re: Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sat Sep 25, 2021 4:36 am

There's a sticky at the top of the forum with links to all these resources, but the Feedback link is:

Provide feedback to Apple
apple.com/feedback/logic-pro.html

It may already be on their radar, it may not. But adding another report won't harm anything... ;)
mu:zines | music magazine archive | difficultAudio | Legacy Logic Project Conversion
 
Maestro777
Topic Author
Posts: 71
Joined: Tue Dec 22, 2020 4:26 am

Re: Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sat Sep 25, 2021 4:49 am

Sure, I'll do that. Thanks
 
User avatar
Akitru
Posts: 87
Joined: Wed Dec 11, 2019 12:51 pm

Re: Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sat Sep 25, 2021 7:42 am

As a workaround you may also want to consider running Melodyne standalone (non-ARA) as described in this thread:
https://www.logicprohelp.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=139314#p812032
There's more work involved in preparing and managing logic's audio files, but once set up it's worked flawlessly for me (including editing multiple tracks together in Melodyne).
2018 Mini 6-core i7 | 32GB | Big Sur 11.5
RME FireFace UFX II | Novation Impulse 61
Logic 10.6.3 | Reason 11.x | Axe FX III
 
steveLpx1
Posts: 452
Joined: Wed Jan 15, 2014 7:58 am

Re: Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sat Sep 25, 2021 12:01 pm

...fwiw...I work in projects all the time with multiple instances of Melodyne ARA 5/studio active without any trouble, I'm not sure what the difference/s might be...but I take your post as a cautionary marker...hth.../s~
mbp13/e2011 | 2.7ghz.i7 | 16gig.ram | 512g/1tb ssds | osx 10.14.6 | logic10.5.1
mbp16/e2020 | 2.3ghz i9 | 16gig.ram | 1tb ssd | osx 11.6. | logic10.6.3
reaper6.32/64 | focusrite.2i2 | parallels/win7/win10
 
Maestro777
Topic Author
Posts: 71
Joined: Tue Dec 22, 2020 4:26 am

Re: Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sat Sep 25, 2021 12:34 pm

Akitru wrote:
As a workaround you may also want to consider running Melodyne standalone (non-ARA) as described in this thread:
https://www.logicprohelp.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=139314#p812032
There's more work involved in preparing and managing logic's audio files, but once set up it's worked flawlessly for me (including editing multiple tracks together in Melodyne).

Yeah, I kind of considered that option as well. Running either Melodyne or ReVoice Pro in stand alone but to your point; it's obviously more work and I'm not interested in creating more work as much as a seamless workflow. It is food for thought tho. Thanks.
 
Maestro777
Topic Author
Posts: 71
Joined: Tue Dec 22, 2020 4:26 am

Re: Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sat Sep 25, 2021 12:37 pm

steveLpx1 wrote:
...fwiw...I work in projects all the time with multiple instances of Melodyne ARA 5/studio active without any trouble, I'm not sure what the difference/s might be...but I take your post as a cautionary marker...hth.../s~

I "think" you may have missed the actual issue. It's not working with multiple instances of ARA as long as it's the same ARA plugin. It's working with mixed instances of ARA (different ARA plugins for different vendors in the same session) that is the issue. Multiple instance of the same ARA plugin shouldn't be a problem. You're in the clear.
Last edited by Maestro777 on Sat Sep 25, 2021 3:53 pm, edited 1 time in total.
 
steveLpx1
Posts: 452
Joined: Wed Jan 15, 2014 7:58 am

Re: Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sat Sep 25, 2021 2:41 pm

...good to know...the rest of my ARA stuff is over in Reaper...so that bullet wizzed by here...thanx.../s~
mbp13/e2011 | 2.7ghz.i7 | 16gig.ram | 512g/1tb ssds | osx 10.14.6 | logic10.5.1
mbp16/e2020 | 2.3ghz i9 | 16gig.ram | 1tb ssd | osx 11.6. | logic10.6.3
reaper6.32/64 | focusrite.2i2 | parallels/win7/win10
 
Superscan
Posts: 1
Joined: Sun Oct 10, 2021 8:28 pm

Re: Melodyne / ReVoice Pro ARA Issue

Sun Oct 10, 2021 8:31 pm

I was able to use Vocalign and Melodyne 5 in the same project with no issue. The moment I instantiate ReVoice Pro and capture it crashes Logic. All three were using the ARA version. Interesting how Vocalign and Melodyne were solid.