A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
jazzisfaction
Topic Author
Posts: 22
Joined: Wed Jul 21, 2010 2:42 am
Contact:

10.0.7: ES2 midi assignment bug [FIXED in 10.1]

Mon May 19, 2014 4:44 am

Hey,
yesterday I made midi assignments with my ES2 without any problems.
Then I chose a preset of the ES2 - no assignments possible and now even with the standard preset no assignments are possible anymore.
Did anybody had problems like that?
With ALL other plugIns the assignments are still as easy as before...Just with the ES2 no assignments are possible anymore !

Please help
Thanx
P
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 84756
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Mon May 19, 2014 8:54 am

How are you making your assignments?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
jazzisfaction
Topic Author
Posts: 22
Joined: Wed Jul 21, 2010 2:42 am
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Mon May 19, 2014 4:01 pm

Hey David,
i'm doing it via Max/MSP...i swear that 2 days ago there was no problem with the ES2 - now nothing works anymore. But the funny thing: really only the ES2 doesn't work anymore.
Like I said: I tried a bypass assignment and some other assignments and I tested some other ES2 presets and all of a sudden: no assignments are possible anymore.
I'm kind of desperate over here.

Cheers
P
 
jazzisfaction
Topic Author
Posts: 22
Joined: Wed Jul 21, 2010 2:42 am
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 2:35 am

Hey David,
once again me. whenever i turn a knob in the ES2 nothing happens in my midi assignment-learn-window...see attachment....I reinstalled the preferences and all from a backup-version...nothing...i run out of ideas here...
Attachments
Bildschirmfoto 2014-05-20 um 11.33.22.png
Bildschirmfoto 2014-05-20 um 11.33.22.png (52.35 KiB) Viewed 2418 times
 
User avatar
Eriksimon
Posts: 7335
Joined: Fri Aug 22, 2008 3:29 pm
Location: Utrecht, the Netherlands
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 2:50 am

Don't know much, but I do know this: your Lernen knopf is not eingeschaltet on your picture. But then again I don't know if that's just in the picture.
Why did the chicken cross the Mobius ring?

MacBook Pro 13" M1 8GB RAM/miMac Intel i5 3.6 GHz 16 GB RAM/OS X 12.6 (Sierra)/HackBook Lenovo E530 i5 2.6 GHz 8 GB/Logic Pro X 10.4.4 & OS X Mojave 14.6/Logic Pro 10.5.1/AKG P120/Marantz MPM-1000/Sony F-V3T/Behringer BA 85A/U-Phoria UMC204HD/Novation Impulse 49/Studiologic CMK 149/M-Audio Keystation Mini 32 mk3
 
jazzisfaction
Topic Author
Posts: 22
Joined: Wed Jul 21, 2010 2:42 am
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 3:06 am

Hey...that's not the problem (it's of course on when i try it)...thanx anyway :-)
 
User avatar
Eriksimon
Posts: 7335
Joined: Fri Aug 22, 2008 3:29 pm
Location: Utrecht, the Netherlands
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 3:14 am

Then what's the point of the screenshot? Anyway, have you tried the very first thing to try, and the second? Those are: restarting Logic, and restarting the Mac, respectively.
If that doesn't help, have you tried it from a new project started from the empty template?
If that doesn't help, try it from a newly created user account (with Admin privileges).
Why did the chicken cross the Mobius ring?

MacBook Pro 13" M1 8GB RAM/miMac Intel i5 3.6 GHz 16 GB RAM/OS X 12.6 (Sierra)/HackBook Lenovo E530 i5 2.6 GHz 8 GB/Logic Pro X 10.4.4 & OS X Mojave 14.6/Logic Pro 10.5.1/AKG P120/Marantz MPM-1000/Sony F-V3T/Behringer BA 85A/U-Phoria UMC204HD/Novation Impulse 49/Studiologic CMK 149/M-Audio Keystation Mini 32 mk3
 
User avatar
Jordi Torres
Moderator
Posts: 15998
Joined: Wed Jun 18, 2008 7:24 am
Location: Neuchâtel, Switzerland

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 5:54 am

In addition to what Erik said, I would also quit Logic and trash the control surfaces preference file.

J.
Et voilà!

MacBook Pro 15" Retina i7 2.2 GHz - 16GB RAM | OS 10.14.6 | Logic Pro 10.4.8
Merging Hapi | RME Fireface 400 | Akai MPK49 | Nord Micro Modular
 
jazzisfaction
Topic Author
Posts: 22
Joined: Wed Jul 21, 2010 2:42 am
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 2:39 pm

Hey guys,
please believe me...I tried all that ! nothing helps...aaahhhhhh
 
jazzisfaction
Topic Author
Posts: 22
Joined: Wed Jul 21, 2010 2:42 am
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 2:58 pm

The strange thing is that this only occurs with the ES2 - all other plug-ins work perfectly...maybe because I tried some assignment for the bypass of the ES2 plug-in? maybe I destroyed sty because of that?
Is there a way to COMPLETELY de-install and re-install Logic?
Don;t know what to do else?
I'd really like to use the ES2 for a big project with sensor-remote-control....puhhh
 
User avatar
Jordi Torres
Moderator
Posts: 15998
Joined: Wed Jun 18, 2008 7:24 am
Location: Neuchâtel, Switzerland

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 3:07 pm

jazzisfaction wrote:
Hey guys,
please believe me...I tried all that ! nothing helps...aaahhhhhh


Can you tell us which preference file you trashed (while Logic was not running)?

J.
Et voilà!

MacBook Pro 15" Retina i7 2.2 GHz - 16GB RAM | OS 10.14.6 | Logic Pro 10.4.8
Merging Hapi | RME Fireface 400 | Akai MPK49 | Nord Micro Modular
 
jazzisfaction
Topic Author
Posts: 22
Joined: Wed Jul 21, 2010 2:42 am
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 3:37 pm

Hey Jordi,
this one:

com.apple.logic10.plist

I even took a whole 'Preference' Folder from an older backup and replaced my whole current 'Preference'-Folder...no success.....
 
User avatar
Jordi Torres
Moderator
Posts: 15998
Joined: Wed Jun 18, 2008 7:24 am
Location: Neuchâtel, Switzerland

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 3:41 pm

jazzisfaction wrote:
com.apple.logic10.plist


That's not the one to delete. The one that deals with assignments is the control surfaces preference file:

com.apple.logic.pro.cs

I even took a whole 'Preference' Folder from an older backup and replaced my whole current 'Preference'-Folder...no success.....


Quit Logic, delete the file. Launch Logic again. You'll have a fresh cs preferences file.

J.
Et voilà!

MacBook Pro 15" Retina i7 2.2 GHz - 16GB RAM | OS 10.14.6 | Logic Pro 10.4.8
Merging Hapi | RME Fireface 400 | Akai MPK49 | Nord Micro Modular
 
jazzisfaction
Topic Author
Posts: 22
Joined: Wed Jul 21, 2010 2:42 am
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 3:51 pm

if this works out I'll kiss your feet...wait a second...
 
jazzisfaction
Topic Author
Posts: 22
Joined: Wed Jul 21, 2010 2:42 am
Contact:

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 3:56 pm

nope....no success...the problem seems that the communication between the ES2 and the Midi-Learn interface seems to be interrupted...but only for the ES2....whenever I use other controllers, the Midi-Learn interface reacts but with the ES2 it doesn't react at all...
 
hypnotik
Posts: 86
Joined: Sat Apr 25, 2009 10:25 am

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 4:27 pm

same problem here, midi learn doesnt work anymore with 10.0.7 and ES2

sounds like a bug
http://soundcloud.com/block-device

10.10.x / Logic X
Mac Pro 2009 (Nehalem) / 24GB / SSD Samsung 512gb
Core Audio : Apogee Symphony I/O - Symphony PCI E
 
User avatar
Jordi Torres
Moderator
Posts: 15998
Joined: Wed Jun 18, 2008 7:24 am
Location: Neuchâtel, Switzerland

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 4:31 pm

hypnotik wrote:
same problem here, midi learn doesnt work anymore with 10.0.7 and ES2

sounds like a bug


OK, this is getting interesting. I'll have to check it out.

J.
Et voilà!

MacBook Pro 15" Retina i7 2.2 GHz - 16GB RAM | OS 10.14.6 | Logic Pro 10.4.8
Merging Hapi | RME Fireface 400 | Akai MPK49 | Nord Micro Modular
 
User avatar
Jordi Torres
Moderator
Posts: 15998
Joined: Wed Jun 18, 2008 7:24 am
Location: Neuchâtel, Switzerland

Re: ES2 midi assignment problems

Tue May 20, 2014 4:37 pm

Yep, it's broken here too.

Normally, just clicking on a parameter, this menu gets populated with the name of the clicked parameter. When clicking an ES2 parameter, it remains as "no destination parameter" (as if nothing had been clicked).

Screen Shot 2014-05-21 at 01.34.12.png
Screen Shot 2014-05-21 at 01.34.12.png (143.63 KiB) Viewed 2339 times


J.
Et voilà!

MacBook Pro 15" Retina i7 2.2 GHz - 16GB RAM | OS 10.14.6 | Logic Pro 10.4.8
Merging Hapi | RME Fireface 400 | Akai MPK49 | Nord Micro Modular
 
User avatar
Jordi Torres
Moderator
Posts: 15998
Joined: Wed Jun 18, 2008 7:24 am
Location: Neuchâtel, Switzerland

Re: 10.0.7: ES2 midi assignment bug

Tue May 20, 2014 4:47 pm

The controller assignments area in the ES2 interface works properly though.

J.
Et voilà!

MacBook Pro 15" Retina i7 2.2 GHz - 16GB RAM | OS 10.14.6 | Logic Pro 10.4.8
Merging Hapi | RME Fireface 400 | Akai MPK49 | Nord Micro Modular
 
jazzisfaction
Topic Author
Posts: 22
Joined: Wed Jul 21, 2010 2:42 am
Contact:

Re: 10.0.7: ES2 midi assignment bug

Tue May 20, 2014 11:49 pm

Puh...I'm glad that you have the same problem. I thought I'm going crazy here.
Is there anything I can do against is? Any solution how I can assign ES2 controllers to external sources like Max/MSP?
Do I contact Logic to report the bug?
Hope u still want to help me Jordi.
Thanx so much for your patience.

P.