A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
Radiussound
Topic Author
Posts: 271
Joined: Sun Jun 19, 2016 10:11 am

displaying chord info

Tue Sep 26, 2017 3:30 am

I'd like to know how I can see:
-chord/scale  information from selected notes and selected regions. 
-Also, on playback I don't see any chord or scale information.

I would be really helpful for me.
Thanks
Logic 10.4.2
• OS X 10.11.5
• Macbook Pro Retina
• 2,5 Ghz Intel Core i7
• 16 GB
* Arturia Minilab
* Roland A-37
* Focusrite Clarett 2Pre
 
User avatar
Atlas007
Posts: 9579
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: displaying chord info

Sun Oct 08, 2017 4:31 pm

Radiussound wrote:
I'd like to know how I can see:
-chord/scale  information from selected notes and selected regions.

AFAIK, there is not that feature (anymore) in Logic. If you hold down the chord notes on a keyboard, the LCD will display the held chord. The scale is something you set either in the (key) signature track, signature list or signature window; or from within the LCD which displays the currently active one. The control bar might need customization to show that information. 

Also, in the Piano Roll editor, you could select a specific scale from the local inspector and scale quantize notes according to that selected scale. 
image.png
image.png (142.71 KiB) Viewed 3738 times

Radiussound wrote:
-Also, on playback I don't see any chord or scale information.

As mentionned above, the played chord is realtime displayed in the LCD. Likely (?) you will have to fiddle in the Environment to loop back the MIDI data stream back into the Sequencer Input object in order to display the playback chords in the LCD, since the latter shows what is coming in Logic (from outside)... Not very convenient admittedly...

Radiussound wrote:
I would be really helpful for me.
Thanks

What is the purpose of your request? What are you wishing to achieve exactly?
LogicPro 10.6.2, MainStage3.5.2
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.7
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, Arturia, etc...
PC, iPad3(V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
scottkrk
Posts: 133
Joined: Sat Apr 18, 2009 7:35 am
Location: Sydney, Australia

Re: displaying chord info

Sun Oct 08, 2017 11:43 pm

I have requested this functionality. The easiest solution I can think of is to have the chord display on the visual keyboard.

See this thread https://www.logicprohelp.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=124133

If enough people request the functionally we might get it. https://www.apple.com/feedback/logic-pro.html

Keyboard%20Chord%20Display.png
Keyboard%20Chord%20Display.png (56.96 KiB) Viewed 3710 times
Last edited by scottkrk on Mon Oct 09, 2017 12:46 am, edited 1 time in total.
Logic 10.6.1, macOS 10.15.7, iMac 27" (late 2012) i7 3.4GHz 24GB UA Apollo 8 Blackface and
Logic 10.6.1, macOS 11.1 MacBook Pro (13-inch, M1, 2020) 16GB internal audio
 
Radiussound
Topic Author
Posts: 271
Joined: Sun Jun 19, 2016 10:11 am

Re: displaying chord info

Mon Oct 09, 2017 12:07 am

Thanks Scottkrk!
Atlas007, I am experimenting and learning from an app called PolyChordPad on iOS and it very helpful to me. It is until very recently I am getting more knowlegdeable about music scales and the different chord names. When it comes to music I always made what whas in my head. I discovered that 'what is in my head' is limited. It is great to make music this way and I will keep doing that but when I actually know what I am playing in terms of music-theory I can study it and make music in a way that's more creative to me. When I see the chord name / scale at playback it gives me another musical challenge.
Logic 10.4.2
• OS X 10.11.5
• Macbook Pro Retina
• 2,5 Ghz Intel Core i7
• 16 GB
* Arturia Minilab
* Roland A-37
* Focusrite Clarett 2Pre
 
Radiussound
Topic Author
Posts: 271
Joined: Sun Jun 19, 2016 10:11 am

Re: displaying chord info

Mon Oct 09, 2017 12:08 am

Atlas, the info you provided is very useful, Thanks!
Logic 10.4.2
• OS X 10.11.5
• Macbook Pro Retina
• 2,5 Ghz Intel Core i7
• 16 GB
* Arturia Minilab
* Roland A-37
* Focusrite Clarett 2Pre
 
User avatar
volovicg
Moderator
Posts: 2876
Joined: Sun Mar 02, 2014 7:27 am
Location: Indianapolis, Indiana

Re: displaying chord info

Mon Oct 09, 2017 8:32 am

As Atlas indicated there is a way to use the IAC to display the chords as a track is played... Note: the keyboard ( input notes) object is broken in 10.3.2 - So for this I am using 10.3.1.


chord display.gif
chord display.gif (389.44 KiB) Viewed 3690 times
 Logic Pro X Certified : Logic Pro X 10.6.1: OS X 11.1 (Big Sur)
2018 Mac Mini 3.2 GHz Intel Core I7 : 32GB Memory : 2-1TB SSD ; 4 Drobo's 48TB combined
MacBook Pro (16-inch, 2019) - 2.3 GHz 8-Core Intel Core i9
Presonus StudioLive 16 Series III (Digital Audio Interface and Control surface for Logic)
Roland FR-8X : Roland A-PRO ; Ketron SD-90 ; I-Connectivity Mio XL Midi Hub/Router (Networked), BCF2000, BCR2000, Novation Zero SLKMKII
 
cyril
Posts: 85
Joined: Sat Apr 16, 2005 10:03 pm

Re: displaying chord info

Tue May 04, 2021 9:20 pm

If you select the note of the chord Logic will display the chord value in the left box [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cz_mL3Z8lAQ[/youtube]
MacBook Pro 2019 16" 64 GB Presonus, Macpro 12 core 64 MB+Motu 2408 MKII + 24i+2408 MKIII+1296 (84 ins 64 outs) Raid 0 of ssd

Logic Pro 10 many VSL libraries, QLSO Platinum, Symphonic Choir, Atmosphere, Omnisphere, Many Kontakt, Symphony Orchestra
 
User avatar
Atlas007
Posts: 9579
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: displaying chord info

Wed May 05, 2021 7:10 pm

cyril wrote:
If you select the note of the chord Logic will display the chord value in the left box [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cz_mL3Z8lAQ[/youtube]

In your post, when using the youtube tool, insert only the video code (which in the url follows the "=" ). In this case the code would be "cz_mL3Z8lAQ" (without the quotes)
LogicPro 10.6.2, MainStage3.5.2
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.7
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, Arturia, etc...
PC, iPad3(V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
ValliSoftware
Posts: 984
Joined: Mon May 19, 2014 10:46 am

Re: displaying chord info

Thu May 06, 2021 2:14 pm

cyril wrote:
If you select the note of the chord Logic will display the chord value in the left box

ChordName.png
ChordName.png (33.24 KiB) Viewed 441 times

This is what Cyril is talking about.
MacBook Pro 10.8.5 2.2 GHz Intel Core 2 Duo 6GB Ram - Logic Pro X (10.2)
MacMini 10.13.6 2GHz Intel Core i7 16GB Ram - GarageBand 10.4.5 Logic Pro X (10.4.8)
iPad Mini iOS 12 - iOS GarageBand 2.0.1
Qosimo X70-A 10.13.6 Intel® Core™ i7-4700MQ Processor 32GB DDR3L 1600MHz memory, 2-500GB 7200rpm hard drives - Logic Pro X (10.4.8)
MacMini M1 11.4 Apple M1 16GB Ram 1TB SSD Logic Pro X (10.6.2) Rosetta 2 not installed
 
User avatar
Atlas007
Posts: 9579
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: displaying chord info

Thu May 06, 2021 6:19 pm

ValliSoftware wrote:
cyril wrote:
If you select the note of the chord Logic will display the chord value in the left box

ChordName.png
This is what Cyril is talking about.

If your post is addresing to me:
I know...
I was just hinting on how to use that youtube posting tool...
youtube tool.jpg
youtube tool.jpg (24.15 KiB) Viewed 411 times
LogicPro 10.6.2, MainStage3.5.2
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.7
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, Arturia, etc...
PC, iPad3(V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
ValliSoftware
Posts: 984
Joined: Mon May 19, 2014 10:46 am

Re: displaying chord info

Thu May 06, 2021 8:16 pm

Atlas007 wrote:
If your post is addresing to me:

No.
Cyril was asking users to watch a whole video just for one topic.
I just posted the "Cliff Notes" version. :mrgreen:
MacBook Pro 10.8.5 2.2 GHz Intel Core 2 Duo 6GB Ram - Logic Pro X (10.2)
MacMini 10.13.6 2GHz Intel Core i7 16GB Ram - GarageBand 10.4.5 Logic Pro X (10.4.8)
iPad Mini iOS 12 - iOS GarageBand 2.0.1
Qosimo X70-A 10.13.6 Intel® Core™ i7-4700MQ Processor 32GB DDR3L 1600MHz memory, 2-500GB 7200rpm hard drives - Logic Pro X (10.4.8)
MacMini M1 11.4 Apple M1 16GB Ram 1TB SSD Logic Pro X (10.6.2) Rosetta 2 not installed