A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
Claude Ruest
Topic Author
Posts: 23
Joined: Tue Dec 01, 2020 7:45 am

Cut audio part in middle of a bar

Sat Feb 27, 2021 9:27 am

Hello again David.
Hope you're having a great day man.
As i think of writing this message i realize i should start looking at some tutorials so i dont ask basic stuff like this.

Selection problem maybe?
I want to cut a section from 38.3 to 50.3
and the auto loop selection "U" wont work on this cause
it selects at the start of any bar or at the end of those.
I created a couple markers in the right places but i cant find a way to cut this section.
Maybe im not doing it the right way at all.
Can you help plz?
Ill be back in few hours ..lots of job.
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 83587
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Cut audio part in middle of a bar

Sat Feb 27, 2021 9:34 am

No worries feel free to ask the most basic stuff. :)

So I'm not 100% sure I understand what you mean but if you want to cut a region (or multiple regions) you could select the section with the Marquee tool (default should be Command-drag) and then click it with the Pointer tool.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
Claude Ruest
Topic Author
Posts: 23
Joined: Tue Dec 01, 2020 7:45 am

Re: Cut audio part in middle of a bar

Sun Feb 28, 2021 8:20 am

I want to cut between the bar 38.3 and 50.3.
A bar of 6/4 been created while i was recording...it asked me to create a new bar of 2/4 and i refuse so now i have
a part starting in the middle of a bar and i need to cut from it 38.3 to 50.3.
is that understandable? i am french so its not easy to translate well in music terms.
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 83587
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Cut audio part in middle of a bar

Sun Feb 28, 2021 10:56 am

Do you want to just cut the material to leave empty space (silence)? Or do you want to remove it so that anything to the left of 50.3 snaps to 38.3?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
Claude Ruest
Topic Author
Posts: 23
Joined: Tue Dec 01, 2020 7:45 am

Re: Cut audio part in middle of a bar

Mon Mar 01, 2021 1:24 pm

I want to delete the section and whats in it. yes
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 83587
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Cut audio part in middle of a bar

Mon Mar 01, 2021 10:37 pm

Then select the section with the yellow Cycle area, then select Edit > Cut/Insert Time > Cut Section Between Locators.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
Claude Ruest
Topic Author
Posts: 23
Joined: Tue Dec 01, 2020 7:45 am

Re: Cut audio part in middle of a bar

Tue Mar 02, 2021 12:17 pm

The yellow cycle area only select bars from its beginning or the end ..not from 38.3 but 38.
If i put a marker at 38.3 and one at 50.3 then push U ..it selects from 38 to 51
I may soon try to create a 2/4 bar then ill be able to work better.
Ill be back if needed thanks David.
 
User avatar
fuzzfilth
Posts: 4631
Joined: Mon Aug 03, 2009 2:31 am
Location: Germany

Re: Cut audio part in middle of a bar

Tue Mar 02, 2021 1:00 pm

The Cycle area can be set to anything you want.

cycle.gif
cycle.gif (109.46 KiB) Viewed 273 times
Christian Obermaier
Contact me for private Logic Consulting, Training, Troubleshooting via Skype, Zoom or Teamviewer

1 x MacPro 6core 2010 24Gb RAM
2 x MacBookPro i7 2012 16Gb RAM
OSX.14.6. Mojave, Logic X.4.4 & 5.1
 
Claude Ruest
Topic Author
Posts: 23
Joined: Tue Dec 01, 2020 7:45 am

Re: Cut audio part in middle of a bar

Wed Mar 03, 2021 8:10 am

I am trying to figure out what i did a couple weeks ago ...i changed some selection settings somewhere.
Ill come back with it. I cant select like you do.
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 83587
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Cut audio part in middle of a bar  Topic is solved

Wed Mar 03, 2021 8:21 am

Claude Ruest wrote:
I am trying to figure out what i did a couple weeks ago ...i changed some selection settings somewhere.
Ill come back with it. I cant select like you do.

Check your Snap pop-up menu and make sure it's not set to Bar? Try zooming in horizontally? Or try to first create the Cycle area then adjust the position of one of its edges, draggin while holding Control if necessary?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
Claude Ruest
Topic Author
Posts: 23
Joined: Tue Dec 01, 2020 7:45 am

Re: Cut audio part in middle of a bar

Wed Mar 03, 2021 1:43 pm

You found it .
That was exactly the parameters where i had messed about 2 months ago. My part is deleted well.
That is something very nice to put behind me. One project done.
All that conversation for that little parameter that i couldnt tell :))
Thanks for your patience.
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 83587
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Cut audio part in middle of a bar

Wed Mar 03, 2021 3:48 pm

Great! Good to hear. :) You're welcome.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM