A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Thu Mar 04, 2021 10:57 am

I'm not sure what's going on but the project stopped recording VI MIDI.
It will record 1 bar of the count in and then it doesn't save the rest. When I hit the stop button, I'm left with just the one pre-bar.

If I use punch in/out, it will record.

Screen Shot 2021-03-04 at 1.52.19 PM.png
Screen Shot 2021-03-04 at 1.52.19 PM.png (130.38 KiB) Viewed 1040 times


Screen Shot 2021-03-04 at 1.51.53 PM.png
Screen Shot 2021-03-04 at 1.51.53 PM.png (130.59 KiB) Viewed 1040 times
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 84783
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Thu Mar 04, 2021 11:04 am

Are ou playing one single note or do you keep playing new notes in every bar? If you record using the Musical Typing Window does it work as expected?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Thu Mar 04, 2021 12:33 pm

David Nahmani wrote:
Are you playing one single note or do you keep playing new notes in every bar? If you record using the Musical Typing Window does it work as expected?


Playing new notes in each bar.

Musical Typing Window (pencil in MIDI region, correct) works.
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 84783
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Fri Mar 05, 2021 1:05 am

Odd! Is this happening if you start a new empty project and load one of Logic's factory patch, say an electric piano patch?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Fri Mar 05, 2021 6:15 am

David Nahmani wrote:
Odd! Is this happening if you start a new empty project and load one of Logic's factory patch, say an electric piano patch?


It works fine in a new project.

I started the project in question using a user template. It was working fine and then the issue began.
I just started a new project using that same template and it is working fine (for now).
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 84783
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Fri Mar 05, 2021 7:08 am

In the project that has the problem, try to create a new track with a simple electric piano patch and see if it behaves?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Fri Mar 05, 2021 7:33 am

David Nahmani wrote:
In the project that has the problem, try to create a new track with a simple electric piano patch and see if it behaves?

It reacts the same way.

I do notice (on the previous and new test track) that as I am recording and the region appears to be advancing and recording, there are no midi notes being displayed. I hear it though.
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 84783
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Fri Mar 05, 2021 7:46 am

Interesting... I vaguely remember having experienced that before.... could you attach the Logic project file here? I'll have a look. How to attach files to your post
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Fri Mar 05, 2021 9:47 am

Here you go.

Project With Issue.zip
(1.74 MiB) Downloaded 21 times
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 84783
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Fri Mar 05, 2021 11:24 am

Ok so for what it's worth it behaves as expected here with the Musical Typing window. I just recorded an 8 bar region and when I pressed stop I got an 8 bar region. I'm not sure why I can't reproduce your issue but I hope it helps in the troubleshooting process. At least we now know it's not a Logic project file corruption or some custom MIDI Environment wiring causing the issue.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Fri Mar 05, 2021 12:34 pm

Ironically, I'm experiencing the same issue in a different project.
I appreciate the help. I'll keep experimenting to see if I can pinpoint the cause.
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Sat Mar 13, 2021 5:28 am

Quick Update: I couldn't resolve the issue so I contacted Apple support. They instructed me to restart my computer as a first troubleshooting step (which I had previously done a couple of times already). Of course, this time it worked.
It's like having an issue and when you finally get to see the doctor, the issue is gone.
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 84783
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Sat Mar 13, 2021 5:43 am

Warrior wrote:
Quick Update: I couldn't resolve the issue so I contacted Apple support. They instructed me to restart my computer as a first troubleshooting step (which I had previously done a couple of times already). Of course, this time it worked.
It's like having an issue and when you finally get to see the doctor, the issue is gone.

Haha yes that's typical. Well let's just cross fingers the issue won't come back, but let us know if it does.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Sat Mar 13, 2021 7:41 am

David Nahmani wrote:
Warrior wrote:
Quick Update: I couldn't resolve the issue so I contacted Apple support. They instructed me to restart my computer as a first troubleshooting step (which I had previously done a couple of times already). Of course, this time it worked.
It's like having an issue and when you finally get to see the doctor, the issue is gone.

Haha yes that's typical. Well let's just cross fingers the issue won't come back, but let us know if it does.


Will do!
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Fri Apr 30, 2021 9:06 am

Well, the issue has returned. restarted my computer and the issue is still there..... for now.
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 84783
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Fri Apr 30, 2021 11:42 am

Sorry to hear. I've scanned through this thread and noticed you didn't get the issue in a new project? Only when using a user template? Was the user template created in an earlier Logic version by any chance? This could be the issue.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
JakobP
Posts: 2006
Joined: Sun Aug 17, 2014 1:49 pm
Location: Stockholm

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Sat May 01, 2021 4:44 am

Looked at your recorded regions and found that there's a huge amount of sysex events recorded, doesn't look normal... These must come from your keyboard or other device connected to your mac ?
Logic Pro 10.5.1 • MBP 15" Early 2013 • OS X 10.14.6 • 2.4 GHz Intel Core i7 • 8GB RAM • 750GB SSD • Mac Mini Late 2012 • OS X 10.14.6 • 2.5 GHz Intel Core i5 • 16GB RAM • 240GB USB3 system SSD • Apple Thunderbolt Display • Focusrite Saffire 6 USB • Presonus Inspire 1394 • Roland UM-One mkII • Behringer FCB1010 • Gibson ES335 • cheap midi keyboard
 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Mon May 03, 2021 8:56 am

David Nahmani wrote:
Sorry to hear. I've scanned through this thread and noticed you didn't get the issue in a new project? Only when using a user template? Was the user template created in an earlier Logic version by any chance? This could be the issue.


Actually, I'm experiencing it in other projects as well. Projects that were started from scratch.
I just created a track with Logic's "Bright Suitcase" VI and recorded the performance just fine.

Then I created another track using Alchemy, hit record and thought I was recording about 15 bars. When I stopped recording there was one bar of an empty MIDI region with a single black "x" at the very beginning of the region.

Both were recorded using the same MIDI keyboard.
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
Warrior
Topic Author
Posts: 68
Joined: Tue Sep 29, 2020 4:02 am

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Mon May 03, 2021 8:58 am

JakobP wrote:
Looked at your recorded regions and found that there's a huge amount of sysex events recorded, doesn't look normal... These must come from your keyboard or other device connected to your mac ?


Any suggestions on how to determine what's creating the excessive sysex?
Logic Pro X 10.6.2
Audient iD14 Interface
2018 Mac Mini 3.2Ghz i7, 64GB RAM 1 TB SSD (OS,apps) & 1TB External SSD (Logic Projects), OS X 10.15.7
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 84783
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: VI Tracks Stopped Recording Unless I Use Punch In/Out

Mon May 03, 2021 9:06 am

So then the issue is coming from your MIDI Keyboard it seems? Which keyboard is that? If you choose Logic Pro > Control Surfaces > Bypass All Control Surfaces, does the keyboard behave as expected?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM