A technical support community for Apple Logic Pro users.



 
robjohn99
Topic Author
Posts: 240
Joined: Sat Sep 27, 2008 7:38 pm

set up my first Mainstage session for a t.v. gig and then couldn't get it to receive MIDI note info from my keys (why??)

Thu Nov 14, 2019 11:07 pm

I'm perplexed about why this happened. I set up a meticulous series of sounds within Mainstage that worked fine at home for a last-minute t.v. gig. I then got on-site, loaded the drivers for the Motif keyboard they were using, was able to get the MIDI expression pedal I had plugged into the Motif to be recognized by Mainstage (meaning I was sending MIDI at least on some level), but for the life of me couldn't get Mainstage to respond to any keyboard input from the Motif. I'm using a Macbook Pro 15" mid-2015 running Mojave and the latest version of Mainstage. Should I presume this had something to do with a setting on the Motif? (I did follow instructions for having it send MIDI via it's USB port).

Thanks for any insight you might have! It was my first attempt with Mainstage so I definitely want to avoid this ever happening again (I ended up having to use far inferior "built in" synth sounds they had on-site)...
- rj
Logic 10.4.7, 2019 16" Macbook Pro, 64 gigs ram, Catelina 10.15.1, Apogee Ensemble 88 running latest beta of Apogee Control software
 
egelmett
Posts: 7
Joined: Sat Jan 14, 2012 8:34 am

Re: set up my first Mainstage session for a t.v. gig and then couldn't get it to receive MIDI note info from my keys (wh

Sun Jan 05, 2020 6:57 pm

Perhaps - a lot of devices now have a setting where midi out can be directed at the physical midi port, USB, or both. It might just be that its default setting was to the physical port only.

I would suggest you perform as you practice - leave nothing to chance.
Macbook Pro 9,1 (i7 2.6MHz, 16gig ram), OSX 10.13.6