A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
ms54321
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Jul 19, 2021 10:29 pm

How to assign expression pedal via sustain output

Wed Sep 08, 2021 8:19 am

Hi, I have a Roland FP-30 digital piano and am using it with Mainstage.
I have a Boss EV30 expression pedal connected to the Pedal output of the FP-30, but Mainstage will only pick this up as a sustain pedal (with a very short range counting up from 0-127 when the pedal is used around the halfway mark).
It looks like the FP-30's pedal output is only a Sustain output, but is there a way to make Mainstage use the full range of this pedal as an expression pedal, rather than just a short range when about halfway pressed.
Thanks
 
User avatar
Atlas007
Posts: 10063
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: How to assign expression pedal via sustain output

Wed Sep 08, 2021 1:29 pm

If the pedal outputs the MIDI data (CC64) only in limited range, I’ not sure that Mainstage can interpolate in real time satisfactorily, but I would try its transform graph functions
LogicPro 10.6.3, MainStage3.5.3
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.7
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, Arturia, etc...
PC, iPadPro 5th gen 12.9”(Duet D., V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
gacki
Posts: 202
Joined: Fri Jul 17, 2020 3:18 am

Re: How to assign expression pedal via sustain output

Thu Sep 09, 2021 12:08 am

The main problem here will probably be that the output from the FP-30 will still occur only around the halfway mark. So even if it is somehow is possible to scale it to expression and the full range in Mainstage it will be very awkward to use because this will not change how the actual data is sent.
My suggestion would be to look either into one of "MIDI Solutions" offers (I think they have a pedal-to-MIDI converter) or to get another MIDI keyboard with an input for an expression pedal.