A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
User avatar
spride
Topic Author
Posts: 29
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:24 am

External Instrument plugin not showing any external devices

Sun Feb 07, 2021 9:51 am

In Logic I can control an external MIDI instrument by using the External Instrument "Utility Instrument" plugin. When opened it has a list of all connected USB MIDI devices. It is much more convenient to use this method than to individually configure outputs in Logic as it handles MMC Play, Stop etc automatically

The same plugin is available in MainStage but when I try to use it, no instruments are displayed (see attachment) even though they are added to the Layout. Is anyone else able to reproduce this, or on the other hand tell me what I'm doing wrong?

S
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
defkam
Posts: 9
Joined: Thu Nov 23, 2006 11:37 am

Re: External Instrument plugin not showing any external devices

Wed Feb 10, 2021 4:07 pm

With Mainstage you have to create a Midi External track and you will have the same kind of settings than with the Logic External Midi instrument
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MacBook Pro 2.3 GHZ Intel Core i9, 32GB Ram. SSD 1 To - UAD Apollo Twin MK2, OSX 10.15.7, Logic 10.6.1, MainStage 3.5.1, NS10M & Prosodia Bora audio speakers, Axiom 61 Keyboard.

 Certified Logic Trainer
 
User avatar
spride
Topic Author
Posts: 29
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:24 am

Re: External Instrument plugin not showing any external devices

Wed Feb 10, 2021 5:29 pm

Merci et je vais l’essayer demain.
 
User avatar
spride
Topic Author
Posts: 29
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:24 am

Re: External Instrument plugin not showing any external devices

Thu Feb 11, 2021 6:32 am

Sorry, I think I misunderstood your answer. I know that I can create an external MIDI track, and indeed that is how most of my existing concerts are set up. Having discovered the External Instrument Plugin in Logic, however, I wish to do the same in MainStage.

Can you verify whether, if you insert an External Instrument instrument plugin on a Software Instrument track, you see the MIDI ports listed or not? This is what it should look like (attachments). Also the MainStage Instruments manual says it is supported in MainStage.

Screen Shot 2021-02-11 at 9.30.18 AM.png


Screen Shot 2021-02-11 at 9.30.25 AM.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
defkam
Posts: 9
Joined: Thu Nov 23, 2006 11:37 am

Re: External Instrument plugin not showing any external devices

Mon Feb 15, 2021 2:28 am

Indeed I have the same issue with the external instrument plugin in MainStage, but I think that due to the equivalent behaviour of the Midi external track there is, in a way, no necessary needs to use the plug in.
MacBook Pro 2.3 GHZ Intel Core i9, 32GB Ram. SSD 1 To - UAD Apollo Twin MK2, OSX 10.15.7, Logic 10.6.1, MainStage 3.5.1, NS10M & Prosodia Bora audio speakers, Axiom 61 Keyboard.

 Certified Logic Trainer
 
User avatar
spride
Topic Author
Posts: 29
Joined: Sun Jan 03, 2016 10:24 am

Re: External Instrument plugin not showing any external devices

Sun Feb 28, 2021 12:49 pm

It would be interesting to have a definitive answer from Apple.