A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
ValliSoftware
Topic Author
Posts: 1081
Joined: Mon May 19, 2014 10:46 am

Music Scales in Scripter not Transposer

Thu Feb 01, 2018 2:18 pm

I decided to write some music scales in Scripter objects instead of Transposer.
I'm able to allow 5 types of a scale as well as switching the key of the scale.

    Strict - If a note is in the scale you loaded, it gets played. If you specify a key, the note will get adjusted to that key.

    Up - If a note isn't in a scale, the last known note going up will get played. Ex. If C and D are in the scale, then C# will default to C. The key will be applied after a note has been specified.

    Down - If a note isn't in a scale, the last known note going down will get played. Ex. If C and D are in the scale, then C# will default to D. The key will be applied after a note has been specified.

    Random - If a note isn't in a scale, a random note within the octave range will be selected. Ex. If C, D and E are in the scale, C# can default to either C, D or E.

    Filter - The incoming note is checked to see if it is in the scale/key, if so it gets played. The incoming note doesn't get altered, it just gets played.

ScaleType.png
ScaleType.png (46.43 KiB) Viewed 7895 times

ScaleType.png
ScaleType.png (46.43 KiB) Viewed 7895 times


The attached scales.zip file has 1,658 scales to choose from.
Plus if you take a look at the script, you can change to any scale you want as well.

Here's a simple use of the scales. Notice that I use it on an External Instrument, that's so I can MIDI Record the changed notes.


UPDATED:20190316 Replaced the scales.zip with an update.
Attachments
Scales.zip
(2.04 MiB) Downloaded 553 times
ScaleKey.png
ScaleKey.png (43.86 KiB) Viewed 7895 times
Last edited by ValliSoftware on Sat Mar 16, 2019 12:26 pm, edited 1 time in total.
MacBook Pro 10.8.5 2.2 GHz Intel Core 2 Duo 6GB Ram - Logic Pro X (10.2)
MacMini 10.13.6 2GHz Intel Core i7 16GB Ram - GarageBand 10.4.5 Logic Pro X (10.4.8)
iPad Mini iOS 12 - iOS GarageBand 2.0.1
Qosimo X70-A 10.13.6 Intel® Core™ i7-4700MQ Processor 32GB DDR3L 1600MHz memory, 2-500GB 7200rpm hard drives - Logic Pro X (10.4.8)
MacMini M1 11.5 Apple M1 16GB Ram 1TB SSD Logic Pro X (10.6.2) Rosetta 2 not installed
 
User avatar
Unheardofski
Posts: 141
Joined: Fri Jan 16, 2015 6:13 am
Location: Stockholm, Sweden

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Sat Feb 03, 2018 1:29 pm

Thanks for sharing. Had a quick look and it's nice.
http://www.logicscripts.net
My website with both free and commercial scripts for Logic Pro X.
Logic 10.3.1 | OS X 10.12.4 | MacBook Pro (Retina, 13-inch, Early 2015) | 2,7 GHz Intel Core i5 | 8 GB 1867 MHz DDR3 |
Propellerhead Balance | Ableton PUSH 2 | Novation Launchkey 25 | Akai MPC Keys | M-Audio Oxygen 25 Blue | Akai LPK25
 
User avatar
Atlas007
Posts: 9830
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Wed Oct 31, 2018 12:00 am

ValliSoftware wrote:
...
The attached scales.zip file has 1,658 scales to choose from.
Plus if you take a look at the script, you can change to any scale you want as well.

Where is the script?
LogicPro 10.6.3, MainStage3.5.3
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.7
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, Arturia, etc...
PC, iPad3(V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
User avatar
Dewdman42
Posts: 3309
Joined: Tue Sep 09, 2014 3:01 pm
Location: Salt Lake City, UT

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Wed Oct 31, 2018 12:33 pm

See the attached zip file above. He did it as a big folder hierarchy full of scripts, each one hard coded for a particular scale. Do you select the scale you want by choosing the script matching that scale.
OSX 10.15 (Catalina) on OpenCore - Logic Pro 10.6.1, VePro7, Mainstage3
5,1 MacPro 3.46ghz x 12 96gb ram
 
User avatar
Atlas007
Posts: 9830
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Wed Oct 31, 2018 6:09 pm

Dewdman42 wrote:
See the attached zip file above. He did it as a big folder hierarchy full of scripts, each one hard coded for a particular scale. Do you select the scale you want by choosing the script matching that scale.

Ho! Ok! I thought after checking the zip content that all there was in there were scale files not the scripter presets...
I'll have a look thanx a lot!
LogicPro 10.6.3, MainStage3.5.3
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.7
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, Arturia, etc...
PC, iPad3(V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
ValliSoftware
Topic Author
Posts: 1081
Joined: Mon May 19, 2014 10:46 am

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Thu Nov 01, 2018 2:20 am

If all those scales are a little overwhelming, just grab the ones you want and that way the list is customize for you. :mrgreen:

If you have a custom scale, the first line in each script defines the notes in the scale in the Key of C. Just define the notes with a '1' and if the note isn't in your custom scale, mark it as a '0'. Yes, there's 12 digits for 12 notes.
Then just rename the script to your custom scale name.
ScaleScript.png
ScaleScript.png (108.86 KiB) Viewed 7487 times
MacBook Pro 10.8.5 2.2 GHz Intel Core 2 Duo 6GB Ram - Logic Pro X (10.2)
MacMini 10.13.6 2GHz Intel Core i7 16GB Ram - GarageBand 10.4.5 Logic Pro X (10.4.8)
iPad Mini iOS 12 - iOS GarageBand 2.0.1
Qosimo X70-A 10.13.6 Intel® Core™ i7-4700MQ Processor 32GB DDR3L 1600MHz memory, 2-500GB 7200rpm hard drives - Logic Pro X (10.4.8)
MacMini M1 11.5 Apple M1 16GB Ram 1TB SSD Logic Pro X (10.6.2) Rosetta 2 not installed
 
User avatar
Atlas007
Posts: 9830
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Thu Nov 01, 2018 5:24 pm

Awesome!
Big big thank you!
LogicPro 10.6.3, MainStage3.5.3
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.7
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, Arturia, etc...
PC, iPad3(V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
sellis67
Posts: 1
Joined: Sat Dec 05, 2020 9:57 pm

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Sat Dec 05, 2020 10:01 pm

Hey, i need help walking through the setup. I'm using Logic 10.6 and i've put the Scales folder in the plug in settings but it's not showing up in the drop down menu on the channel strip. I need some guidance. really would like to use it. thanks.
 
ValliSoftware
Topic Author
Posts: 1081
Joined: Mon May 19, 2014 10:46 am

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Sun Dec 06, 2020 9:16 am

sellis67 wrote:
Hey, i need help walking through the setup. I'm using Logic 10.6 and i've put the Scales folder in the plug in settings but it's not showing up in the drop down menu on the channel strip. I need some guidance. really would like to use it. thanks.


Use the Logic Pro Scripter MIDI plug-in
https://support.apple.com/guide/logicpr ... 8c68f6/mac

Use the Logic Pro Scripter MIDI plug-in Script Editor
https://support.apple.com/guide/logicpr ... /mac/10.15

Logic Pro Scripter MIDI plug-in API overview
https://support.apple.com/guide/logicpr ... /mac/10.15
MacBook Pro 10.8.5 2.2 GHz Intel Core 2 Duo 6GB Ram - Logic Pro X (10.2)
MacMini 10.13.6 2GHz Intel Core i7 16GB Ram - GarageBand 10.4.5 Logic Pro X (10.4.8)
iPad Mini iOS 12 - iOS GarageBand 2.0.1
Qosimo X70-A 10.13.6 Intel® Core™ i7-4700MQ Processor 32GB DDR3L 1600MHz memory, 2-500GB 7200rpm hard drives - Logic Pro X (10.4.8)
MacMini M1 11.5 Apple M1 16GB Ram 1TB SSD Logic Pro X (10.6.2) Rosetta 2 not installed
 
NicTam
Posts: 10
Joined: Tue Nov 26, 2019 1:58 am

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Tue Apr 13, 2021 12:50 pm

Wow!!! Just installed the script. It is truly amazing!!!! Thank you so much for the work you put into this! Cheers!
 
ValliSoftware
Topic Author
Posts: 1081
Joined: Mon May 19, 2014 10:46 am

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Tue Apr 13, 2021 1:19 pm

NicTam wrote:
Wow!!! Just installed the script. It is truly amazing!!!! Thank you so much for the work you put into this! Cheers!


Have fun with them. :mrgreen:
MacBook Pro 10.8.5 2.2 GHz Intel Core 2 Duo 6GB Ram - Logic Pro X (10.2)
MacMini 10.13.6 2GHz Intel Core i7 16GB Ram - GarageBand 10.4.5 Logic Pro X (10.4.8)
iPad Mini iOS 12 - iOS GarageBand 2.0.1
Qosimo X70-A 10.13.6 Intel® Core™ i7-4700MQ Processor 32GB DDR3L 1600MHz memory, 2-500GB 7200rpm hard drives - Logic Pro X (10.4.8)
MacMini M1 11.5 Apple M1 16GB Ram 1TB SSD Logic Pro X (10.6.2) Rosetta 2 not installed
 
User avatar
Soundatelier
Posts: 1
Joined: Sun Apr 18, 2021 7:32 am

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Mon Apr 19, 2021 7:09 am

Amazing!!! Thank a lot!
 
ValliSoftware
Topic Author
Posts: 1081
Joined: Mon May 19, 2014 10:46 am

Re: Music Scales in Scripter not Transposer

Thu Jun 10, 2021 11:47 am

If you want to create ghost notes in Logic Pro X, you can use the scale scripts I have to do that.
MacBook Pro 10.8.5 2.2 GHz Intel Core 2 Duo 6GB Ram - Logic Pro X (10.2)
MacMini 10.13.6 2GHz Intel Core i7 16GB Ram - GarageBand 10.4.5 Logic Pro X (10.4.8)
iPad Mini iOS 12 - iOS GarageBand 2.0.1
Qosimo X70-A 10.13.6 Intel® Core™ i7-4700MQ Processor 32GB DDR3L 1600MHz memory, 2-500GB 7200rpm hard drives - Logic Pro X (10.4.8)
MacMini M1 11.5 Apple M1 16GB Ram 1TB SSD Logic Pro X (10.6.2) Rosetta 2 not installed