A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
User avatar
3ple
Topic Author
Posts: 1719
Joined: Mon Apr 20, 2015 3:35 pm
Contact:

Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Tue Jul 25, 2017 11:32 pm

Hey guys! :)

So a while ago I discovered by accident that some of the plugins that are now on the Legacy menu, like Drums, Guitar, Tuned Percussion and other are actually like a simplified version of EXS24. Yesterday I found out that other plugins there like the Analog Mono, Analog Swirl, Digital Stepper and others are a simplified version of the ES2. There's also the Clav which is the Vintage Clav, the Electric Piano which is the Vintage Piano and the ToneWheel Organ which is the Vintage Organ.

The Church Organ, Hybrid Basic and Hybrid Morph seem to be unique, as I tried to find the synth that opens when I tried to replace them, but no success.

That being said, if you still have the presets for those legacy synths, you can use them. Here's the list of compatibility:

Analog Basic = ES2
Analog Mono = ES2
Analog Pad = ES2
Analog Swirl = ES2
Analog Sync = ES2
Bass = EXS 24
Church Organ
Digital Basic = ES2
Digital Mono = ES2
Digital Stepper = ES2
Drum Kits = EXS 24
Electric Clav = Vintage Clav
Electric Piano = Vintage Piano
Guitar = EXS 24
Horns = EXS 24
Hybrid Basic
Hybrid Morph
Piano = EXS 24
Sound Effects = EXS 24
Strings = EXS 24
ToneWheel Organ  =Vintage B3 Organ
Tuned Percussion = EXS 24
Voice = EXS 24
Woodwind = EXS 24

What that means is that you just need to drag the presets, for example for Analog Basic into your ES2 folder and you will be able to use those presets. There are some cool sounds in all of them. And that also applies to Piano presets open with EXS24, etc. Just follow the list. Again, Those 3 red ones, I think they are unique and there's no way to replace them.

Even if you don't have those old presets, here they are (I renamed and created new folders to make it easier to find the replacement):
Logic Instruments Legacy.zip
(290.18 KiB) Downloaded 155 times


Hope it makes sense and that it's somehow useful. I loved having a few more presets for my good old ES2 :D
This 3ple account is no longer active. All my new posts are under "Danny Wyatt":
memberlist.php?mode=viewprofile&u=86177
 
User avatar
TheUncannyValley
Posts: 216
Joined: Sat May 07, 2011 4:21 pm
Location: Las Vegas
Contact:

Re: Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Wed Jul 26, 2017 12:24 am

Very cool, thanks for sharing this. 
"There are no 'things', only processes." Lee Smolin

Logic Pro X 10.4 & 10.2.4 - macOS 10.12.6 - Mac Pro 3.33GHz 6-core - 32GB RAM
Pro Tools 11, Live 10, Melodyne 4, Weiss Saracon
Late-2013 iMac i7 | Late-2009 iMac Core2Duo
iPad Pro 10.5" 2nd Gen | Windows 7 Laptop
Synths, guitars, basses, drum machines & a guiro.
 
User avatar
3ple
Topic Author
Posts: 1719
Joined: Mon Apr 20, 2015 3:35 pm
Contact:

Re: Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Wed Jul 26, 2017 9:56 am

TheUncannyValley wrote:
Very cool, thanks for sharing this. 

You're welcome! Always a pleasure to share stuff like this :)
This 3ple account is no longer active. All my new posts are under "Danny Wyatt":
memberlist.php?mode=viewprofile&u=86177
 
musos
Posts: 275
Joined: Tue Aug 11, 2009 5:32 pm

Re: Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Wed Jul 26, 2017 3:53 pm

Correct me if I'm wrong, but I thought those were Garageband instruments.

If you hold [Option] when selecting an Instrument in a channel strip, then the Legacy section shows in the pop-up menu. You can choose from a limited set of instruments.

However, if you go to the Settings pop-up at the top of the channel strip, choose [Legacy] > [Garageband] then you get a much bigger selection of sounds to choose from. The same "cut-down" interface is shown.

But there's one more trick here:
Having loaded a Setting, go back to the instrument slot and choose EXS24 (if it's a real instrument) or ES2 (if it's a synth) and the same sound that's loaded will now appear in EXS24 or ES2. Nice for further or more complex tweaking....
Logic Pro x 10.5 / OS X 10.14.6 / 2018 Mac Mini i7 3.2 GHz 32GB RAM
 
User avatar
3ple
Topic Author
Posts: 1719
Joined: Mon Apr 20, 2015 3:35 pm
Contact:

Re: Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Wed Jul 26, 2017 4:05 pm

musos wrote:
Correct me if I'm wrong, but I thought those were Garageband instruments.

If you hold [Option] when selecting an Instrument in a channel strip, then the Legacy section shows in the pop-up menu. You can choose from a limited set of instruments.

However, if you go to the Settings pop-up at the top of the channel strip, choose [Legacy] > [Garageband] then you get a much bigger selection of sounds to choose from. The same "cut-down" interface is shown.

But there's one more trick here:
Having loaded a Setting, go back to the instrument slot and choose EXS24 (if it's a real instrument) or ES2 (if it's a synth) and the same sound that's loaded will now appear in EXS24 or ES2. Nice for further or more complex tweaking....


Yes, the option of loading those instruments is available under the Legacy menu, but since they are now under a hidden menu and also there's less control over the parameters. That's why I mentioned that they were a smaller or limited version of Es2 or EXS24. My idea when I shared this "tip" was because instead of loading those legacy plugins we can go straight to the ones we already know: Es2 and EXS24. And we can use the presets there, from the legacy. It's just a bunch of extra presets that one can add to their library ;)

And yes, the way I found that they were compatible was by loading a legacy version and then switching to the Es2, Exs25, Vintage Clav, etc :)
This 3ple account is no longer active. All my new posts are under "Danny Wyatt":
memberlist.php?mode=viewprofile&u=86177
 
User avatar
logicprohacks
Posts: 3
Joined: Sun Oct 11, 2020 9:12 am
Location: Christiansburg, VA
Contact:

Re: Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Sun Oct 11, 2020 10:05 am

New to the forum, but not new to Logic, I know this post is very old, but wanted to share what I have recently found... Basically, the Hybrid Morph is just slimmed down version of ESX24. And if you install the GarageBand Instruments (possibly from the Legacy and compatibility content). You will have the option to pick the Hybrid Morph presets (see attached screenshot). However, when you compare the Hybrid Morph Chiller preset to Logic's Electric Piano Suitcase Mark IV, it sounds very similar.

Image
Mac Pro 4,1 High Sierra
Logic Pro X 10.4.8
Korg Triton Extreme
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 79574
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Tue Oct 13, 2020 7:46 am

logicprohacks wrote:
New to the forum, but not new to Logic, I know this post is very old, but wanted to share what I have recently found... Basically, the Hybrid Morph is just slimmed down version of ESX24.

Hi Logicprohacks, and welcome to our forum! Thanks for adding that info. So in 10.5 there is no way to open the Hybrid Morph presets in Sampler is there? I tried to copy and paste the presets but the paste button in Sampler is grayed out when a Hybrid Morph preset is in the clipboard.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.5.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 10.15.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
logicprohacks
Posts: 3
Joined: Sun Oct 11, 2020 9:12 am
Location: Christiansburg, VA
Contact:

Re: Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Tue Oct 13, 2020 1:24 pm

David Nahmani wrote:
So in 10.5 there is no way to open the Hybrid Morph presets in Sampler is there? I tried to copy and paste the presets but the paste button in Sampler is grayed out when a Hybrid Morph preset is in the clipboard.


I honestly thought those presets were from the "Legacy and Compatibility" soundsets, specifically "GarageBand 11 Sounds and Instruments" or one of the Jam Packs, but I can be wrong...
Image

I actually have a newer test Mac that has Catalina with Logic 10.5 and I will have to test this... In the meantime, I went ahead and searched for the the Hybrid Morph Instrument and samples and this is where they are located for me... see screenshots below:

Hybrid Morph Instrument Location
( /Library/Application Support/GarageBand/Instrument Library/Sampler/Sampler Instruments//Hybrid Morph)
Image

Hybrid Morph Samples Location
( /Library/Application Support/GarageBand/Instrument Library/Sampler/Sampler Files/Hybrid Synthesizers)
Image

I would say give a try with downloading the Legacy and Compatibility soundsets from Logic's download Manager, let me know if that works, if not, I will test this on my Catalina Mac and report back.
Mac Pro 4,1 High Sierra
Logic Pro X 10.4.8
Korg Triton Extreme
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 79574
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Tue Oct 13, 2020 1:30 pm

Thanks! However I can open Hybrid Morph patches, what I meant is, if they were based on EXS24, I am assuming than in 10.4 one could replace the Hybrid Morph plug-in with EXS24 and get the same sound albeit with more tweakability. Unfortunately that doesn't seem possible in 10.5 since EXS24 is no more. I tried replacing the plug-in with Sampler but got the dreaded sine wave.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.5.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 10.15.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
logicprohacks
Posts: 3
Joined: Sun Oct 11, 2020 9:12 am
Location: Christiansburg, VA
Contact:

Re: Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Tue Oct 13, 2020 2:18 pm

David Nahmani wrote:
I am assuming than in 10.4 one could replace the Hybrid Morph plug-in with EXS24 and get the same sound albeit with more tweakability. Unfortunately that doesn't seem possible in 10.5 since EXS24 is no more. I tried replacing the plug-in with Sampler but got the dreaded sine wave.


I see what your saying... yes, that happens for me in 10.4.8. I tested this just now, on a project I knew had a hybrid morp instrument in it, replaced it with a EXS24 and I also got the dreaded sine wave tone, LOL. Not sure when this changed happened, but seems weird. It seems kinda crummy b/c you will lose any custom settings if you do find the preset in EXS24.
Mac Pro 4,1 High Sierra
Logic Pro X 10.4.8
Korg Triton Extreme
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 79574
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Use legacy presets on ES2, EXS24, etc

Tue Oct 13, 2020 2:22 pm

Oh well, that's too bad. :(
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.5.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 10.15.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM