A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Topic Author
Posts: 84088
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

HOW TO use the setting files in this forum

Wed Jun 17, 2009 2:31 pm

To use a setting file found in this forum:

1) Download the file.
The file will end up in your "Downloads" folder, inside your Home folder. An easy way to get to the file is to Control-click the file in your browser's download window and choose "Show in Finder".

2) Drag and drop the file in its correct location.
• Move Patches (.patch) to {Home}/Library/Application Support/Logic/Patches/{Channel Strip Type}/.
• Move Channel Strip Settings (.cst) to {Home}/Library/Application Support/Logic/Channel Strip Settings/{Channel Strip Type}/.
• Move Plug-in Settings[ (.pst) to {Home}/Library/Application Support/Logic/Plug-In Settings/{Name-of-plug-in}/.

To access {Home}/Library/ hold down Option as you click the Go menu in the Finder.
Last edited by David Nahmani on Tue Feb 01, 2011 2:30 pm, edited 2 times in total.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
Day Tripper
Posts: 53
Joined: Thu Jan 08, 2009 8:27 pm

 

Mon Jan 11, 2010 11:56 pm

What about .cst files?

Where do I go to install them?
Logic 9, Apple iMac, Motu Ultralite, Novation 61SL MkII, Juno 106
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Topic Author
Posts: 84088
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

 

Tue Jan 12, 2010 12:02 am

Day Tripper wrote:
What about .cst files?

Where do I go to install them?


That was a typo (I've now corrected the original post). Channel Strip Settings end with .cst (not .css as was previously typed). they go in ~/Library/Application Support/Logic/Channel Strip Settings/.

Thanks for that correction.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
kodilane
Posts: 8
Joined: Thu Jan 14, 2010 12:21 am
Location: Santa Monica
Contact:

 

Thu Jan 28, 2010 8:57 pm

So i Drop the .cst file in the proper folder, now what??
i can't seem to figure out how to open it in logic?
http://www.kodilane.com
MacbookPro,2.66GHzIntelCore2Duo,4GB1067MhzDDr3,OSX10.6.2,Logic9.0.2,Reason4.0,DigiMbox2,KORGpadKontrol,YamahaKX61
 
mrg0228
Posts: 2
Joined: Sun Feb 21, 2010 3:25 am

Loading DaftPunk CST

Sun Feb 21, 2010 3:30 am

My logic 9 won't load the setting too!
 
fader8
Posts: 11141
Joined: Tue Dec 13, 2005 3:46 am
Location: Tampa, Florida
Contact:

 

Sun Feb 21, 2010 5:20 am

kodilane wrote:
So i Drop the .cst file in the proper folder, now what??
i can't seem to figure out how to open it in logic?

Since it's a channel strip setting, it shows up where all the other channel strip settings do. Library, channel settings menu, etc.
Music helps not the toothache.--George Herbert

G5Quad2.5, LP9.0.2,OSX.5.8,RME Digi&Multiface,002r, 4xUAD-1,Duende PCIe,Unitor8-AMT8,Logic Control+4 LCXT's,Capybara320,Kurz...
 
User avatar
medearis
Posts: 14
Joined: Sun May 16, 2010 4:32 pm

 

Sun Jun 06, 2010 1:33 pm

Still very confused... cannot figure how to load this downloaded CST.

:oops:
 
User avatar
medearis
Posts: 14
Joined: Sun May 16, 2010 4:32 pm

 

Sun Jun 06, 2010 2:02 pm

Well, got that figured out... now I just can't seem to get any sound to run into the channel with the CST on it! Ejole!
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Topic Author
Posts: 84088
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

 

Mon Jun 07, 2010 12:07 am

medearis wrote:
Well, got that figured out... now I just can't seem to get any sound to run into the channel with the CST on it! Ejole!


If you cannot get sound out of a software instrument track when an instrument is loaded on it, you should start a new thread with your question on the "Logic" forum. Make sure to include more details regarding your setup, how it's cabled etc...:

Please add your Logic version and system info to your signature: Read Me Before Posting - Forum Guidelines (#5)
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
hookedonhydro
Posts: 92
Joined: Wed Feb 23, 2011 4:38 am
Location: Buffalo, NY
Contact:

A few questions, but thank you for this!

Sun Mar 13, 2011 3:23 am

Works great, but what if you have other plugins on that channel? Do you route the whole virtual instrument channels output from Stereo out, to the bus with the CST and then route any additional bussed channels effecting just the drums, to that bus also?

Also, do you still individualize these by making 3 aux 's with CST on it for lows mids highs or do you just bus all your drums, kick, snare, highs, all to the same aux with CST?

Would this eliminate the need for BBE plugz like maximizer, harmonizer, etc?

And one last one.. are you just adding the insert to the channel and leaving the output to stereo or are you routing all the drums (Bass making Synths (massive DnB type too?) to the CST aux?

Thanks in advance! and thanks for the help you provide here at the board. :?:
MBP i5, 8gig, OSX 10.6.6 running Logic 9.1.5

http://soundcloud.com/hookedonhydro/kray
 
User avatar
rone2him
Posts: 712
Joined: Fri Oct 08, 2010 3:36 pm
Location: Californian
Contact:

 

Fri Mar 18, 2011 10:24 am

Deleted by poster
Last edited by rone2him on Tue May 22, 2012 9:25 am, edited 1 time in total.
Logic 10.0.6 • OSX 10.10.5 / iMac 2.8GHz IntelCore i7 • 12GB / RME 802 USB • UA710

Ron
Songs on Soundclick
 
jakkeett
Posts: 15
Joined: Sun Apr 24, 2011 3:28 pm

 

Mon Apr 25, 2011 1:28 pm

I followed the instructions in the pdf you attached but the samples are still not available in logic... could anyone give me some more specific directions. the .exs files are not showing up for me, even with other samples. where exactly do i place the folders? and the .wav files?

thanks again
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Topic Author
Posts: 84088
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: A few questions, but thank you for this!

Mon Apr 25, 2011 1:54 pm

hookedonhydro wrote:
Works great, but what if you have other plugins on that channel? Do you route the whole virtual instrument channels output from Stereo out, to the bus with the CST and then route any additional bussed channels effecting just the drums, to that bus also?

Also, do you still individualize these by making 3 aux 's with CST on it for lows mids highs or do you just bus all your drums, kick, snare, highs, all to the same aux with CST?

Would this eliminate the need for BBE plugz like maximizer, harmonizer, etc?

And one last one.. are you just adding the insert to the channel and leaving the output to stereo or are you routing all the drums (Bass making Synths (massive DnB type too?) to the CST aux?


hookedonhydro, all those questions are pretty specific and not really related to this thread, so I would recommend you ask them in the Logic forum, one question at a time, each question in its own thread, for the sake of clarity - thanks!
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Topic Author
Posts: 84088
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

 

Mon Apr 25, 2011 1:55 pm

rone2him wrote:
I found that you have to also make sure that the "folder" that the .cst is placed in has to have the name form of " 'two digit' space 'name of folder' " (ie. "14 Misc")

or it won't show up in the DAW selection popups dropdowns!


Not sure how you got that impression... You should be able to name your folders however you want, AFAIK there's no folder naming restriction:
Attachments
ukulele.png
ukulele.png (44.58 KiB) Viewed 47610 times
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Topic Author
Posts: 84088
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

 

Mon Apr 25, 2011 1:57 pm

jakkeett wrote:
I followed the instructions in the pdf you attached but the samples are still not available in logic... could anyone give me some more specific directions. the .exs files are not showing up for me, even with other samples. where exactly do i place the folders? and the .wav files?

thanks again


I noticed you posted the same question there - let's continue that discussion there.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
jakkeett
Posts: 15
Joined: Sun Apr 24, 2011 3:28 pm

 

Mon Apr 25, 2011 5:15 pm

Thanks David, Now when I try to bring up the samples there> http://www.logicprohelp.com/viewtopic.php?t=66511

they wont come up. One folder is .wav files, and the other is an exs. I cant seem to get either to come up in the library.
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Topic Author
Posts: 84088
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

 

Mon Apr 25, 2011 5:16 pm

jakkeett wrote:
Thanks David, Now when I try to bring up the samples there> http://www.logicprohelp.com/viewtopic.php?t=66511

they wont come up. One folder is .wav files, and the other is an exs. I cant seem to get either to come up in the library.



jakkeett, I've answered your question in the link I provided in my previous post.
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
Audionerd
Posts: 18
Joined: Mon Jun 15, 2009 5:40 pm

 

Sun Jun 12, 2011 8:49 pm

I downloaded a couple of the pst. files, and I made a folder with the name and put them in the {Home}/Library/Application Support/Logic/Plug-In Settings/{Name-of-plug-in}/. folder

I opened Logic, but I don't know where or how I can open up the pst. files I downloaded. Anyone know what I have to do? or what I am doing wrong. I tried searching and looking for the pst. files but could not find them. Any help would be much appreciated. Thanks in advance.
Logic 9.0 - iMac 2.66 intel core i5 - 10.6.2 - 16GB of RAM - Duet Apogee
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Topic Author
Posts: 84088
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

 

Sun Jun 12, 2011 11:12 pm

They should be accessible like any other settings, factory or user, from the setting menu of the plug-in, or from the Library when your plug-in has a white frame around it (library focus).
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.5 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.6.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 11.0.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
Woogadahoomph
Posts: 21
Joined: Fri Sep 04, 2009 6:27 am
Location: Barossa Valley, South Australia
Contact:

Re: HOW TO use the setting files in this forum

Tue May 22, 2012 7:06 am

David wrote:
To use a setting file found in this forum:


• Place Plug-in Settings (ends with .pst) in {Home}/Library/Application Support/Logic/Plug-In Settings/{Name-of-plug-in}/.


While i understand this, i have still had lots and lots of trouble working out where to put banks of presets of settings for 3rd party plugins to use. Have literally spent hours trying to find where to put them on many different days. When i find the spot i think it is and copy them they then don't show up in the presets area of the plugin in Logic.

Hope this makes sense and hope you can help!
Ben Ford
Professional Club / Mobile DJ since 1993
Recording since 2003 as Bass Junction
http://soundcloud.com/bass-junction
21.5" iMac: 3.06 GHz Intel Core 2 Duo // 4GB RAM
Logic Pro 9.1.7