A technical support community for Apple Logic Pro users.



 
User avatar
esaruoho
Topic Author
Posts: 27
Joined: Mon Apr 22, 2013 11:49 pm
Location: Vuosaari, Eastern Helsinki, Finland
Contact:

Duplicating length of Region and notes contained within region, from within the Piano Roll?

Wed Jan 15, 2020 7:09 am

I'm editing a 1 bar loop in the Piano Roll. The Midi Region is looping in the Arranger.

What would be the keyboard shortcut for making an identical copy of the 1 bar loop, so that this Midi Region that already has looping enabled, changes from a 1 bar loop into a 2 bar loop, duplicating the current content?

Or is there some way of doubling and halving the Midi Region length from within the Piano Roll?

The old method of just modifier-clicking a looping region, and moving it behind the original region, selecting both of the regions, switching the cursor to Glue and clicking on the selection, does not result in the required result.

I now have to make a copy, have both Regions be selected, turn Looping off, then switch to Glue, and click on the regions to glue them together, THEN enable looping. Feels pretty topsy-turvy to me, especially compared to how Logic Audio Platinum 5.5.1 used to work.

Or is there some setting that stops the gluing of loopin regions from creating full-song-length loops?

Ideally, I'd love to just press CMD-D in the Piano Roll and the region would double in length and the original region's length of notes would be copied to the new length (1 bar of looping melodies becomes 2 bars of looping melodies, with 1 repeat of the looping melody from the 1st bar).

Am I just not grokking how this is done, or..?

Using the mouse to drag a region length also does not seem to have any snapping, if it snapped immediately to "2 bars" then that'd be great, I could just drag the notes, but instead it is pretty finicky.
 
User avatar
Atlas007
Posts: 8092
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: Duplicating length of Region and notes contained within region, from within the Piano Roll?

Wed Jan 15, 2020 4:08 pm

Have you tried Repeat Regions/Events (default US kc: Cmd-R)?
LogicX 10.4.8 ( & 9.1.8),MainStage3.4.3
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.13.6
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, Eucon McControl, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, MIDIQuest, etc...
PC, iPad3(V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
User avatar
esaruoho
Topic Author
Posts: 27
Joined: Mon Apr 22, 2013 11:49 pm
Location: Vuosaari, Eastern Helsinki, Finland
Contact:

Re: Duplicating length of Region and notes contained within region, from within the Piano Roll?

Wed Jan 15, 2020 10:28 pm

Atlas007 wrote:
Have you tried Repeat Regions/Events (default US kc: Cmd-R)?


This does not seem to be available in the Piano Roll window - instead in the Arrangement view. I was hoping to do duplication while in a fullscreen Piano Roll window :)
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 73961
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Location: Valley Village, CA
Contact:

Re: Duplicating length of Region and notes contained within region, from within the Piano Roll?  Topic is solved

Thu Jan 16, 2020 1:49 am

esaruoho wrote:
This does not seem to be available in the Piano Roll window

Sure it is!

repeat-piano-roll.png
repeat-piano-roll.png (85.54 KiB) Viewed 66 times
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.4 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.4.8 - Mac OS X 10.15.1 - MacBook Air 1.3 GHz i5 - 4GB RAM
 
User avatar
esaruoho
Topic Author
Posts: 27
Joined: Mon Apr 22, 2013 11:49 pm
Location: Vuosaari, Eastern Helsinki, Finland
Contact:

Re: Duplicating length of Region and notes contained within region, from within the Piano Roll?

Thu Jan 16, 2020 6:43 am

David Nahmani wrote:
esaruoho wrote:
This does not seem to be available in the Piano Roll window

Sure it is!

repeat-piano-roll.png


Wow! Thanks! That's exactly what I was looking for. My CMD-R was not wired to Repeat-Once, but I'll set something there.

Thanks again!
Ok, it's now mapped to CMD-R. I might try and map it to CMD-D (D for Duplicate).

Thanks also for the screenshot. I have not gotten a "this is how you do it" response to this from anywhere, esp not from LPX FB groups.
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 73961
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Location: Valley Village, CA
Contact:

Re: Duplicating length of Region and notes contained within region, from within the Piano Roll?

Thu Jan 16, 2020 6:49 am

Great! Glad to hear I helped. I haven't found the FB groups very helpful in general, that's why I've continued putting all my efforts into this forum right here. :D
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.4 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.4.8 - Mac OS X 10.15.1 - MacBook Air 1.3 GHz i5 - 4GB RAM