A technical support community for Apple Logic Pro users.

 
luiquemelo
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed Jan 15, 2020 4:04 pm

Alesis Q49 Data Entry Assignment

Wed Jan 15, 2020 4:09 pm

Hello! I’ve been trying to assign my Q49 slider to Logic Pro Automation control but with no success. Tried to find a specific tutorial for Q49 but either with no success. Can any blessed soul help me with this please?
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 78999
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Alesis Q49 Data Entry Assignment

Wed Jan 15, 2020 4:58 pm

David Nahmani
• My Logic Pro X 10.4 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.5.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 10.15.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
User avatar
Atlas007
Posts: 8915
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: Alesis Q49 Data Entry Assignment

Wed Jan 15, 2020 5:03 pm

Or perhaps you might be interested in the AQA approach...
LogicX 10.5.1 ( & 9.1.8),MainStage3.4.4
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.5
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, etc...
PC, iPad3(V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
luiquemelo
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed Jan 15, 2020 4:04 pm

Re: Alesis Q49 Data Entry Assignment

Fri Jan 17, 2020 2:05 pm

Hello, guys! Thank you for your attention!

I've tried both tutorials but still with no success. Logic Pro recognizes the MIDI Value of my slider but the parameter doesn't follow the slider. I don't know what's happening.

Does anybody with Alesis Q49 have successfully made the slider work?
 
luiquemelo
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed Jan 15, 2020 4:04 pm

Re: Alesis Q49 Data Entry Assignment  Topic is solved

Fri Jan 17, 2020 2:15 pm

Image
Image
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 78999
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Alesis Q49 Data Entry Assignment

Sat Jan 18, 2020 7:51 am

At what point in the process (the method I linked to) does it not function as expected exactly? Can you detail which steps work and which don't?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.4 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.5.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 10.15.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
luiquemelo
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed Jan 15, 2020 4:04 pm

Re: Alesis Q49 Data Entry Assignment

Mon Jan 20, 2020 4:55 am

Hello, David!

I've followed all the steps.

At the part "Assign an External MIDI Controller Knob to the Smart Control" the assignment receives the message from my Q49 slider, but it doesn't move the parameter as expected. I don't think my slider is with problems because Logic receives the message from it.
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 78999
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Alesis Q49 Data Entry Assignment

Mon Jan 20, 2020 7:41 am

luiquemelo wrote:
At the part "Assign an External MIDI Controller Knob to the Smart Control" the assignment receives the message from my Q49 slider, but it doesn't move the parameter as expected. I don't think my slider is with problems because Logic receives the message from it.

Does it move the Smart Control knob?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.4 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.5.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 10.15.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM
 
luiquemelo
Topic Author
Posts: 5
Joined: Wed Jan 15, 2020 4:04 pm

Re: Alesis Q49 Data Entry Assignment

Mon Jan 20, 2020 8:35 am

David Nahmani wrote:
luiquemelo wrote:
At the part "Assign an External MIDI Controller Knob to the Smart Control" the assignment receives the message from my Q49 slider, but it doesn't move the parameter as expected. I don't think my slider is with problems because Logic receives the message from it.

Does it move the Smart Control knob?


No :(
 
User avatar
Atlas007
Posts: 8915
Joined: Mon Dec 14, 2009 11:58 pm
Location: Montreal

Re: Alesis Q49 Data Entry Assignment

Mon Jan 20, 2020 5:07 pm

Using Smart Control, one need to do both assignment: the controller and the parameter.
    1-Assign/learn the fader/knob from the controller, which gets detected by Logic that you can see
    2-Assign the target plugin parameter(s) you wish to actuate with that fader/knob you assigned in step 1

If that doesn't work, perhaps you could pay a visit in the Controller Setup window to ensure that no unwanted controller had been unduely installed. That happen sometimes, as Logic usually detect and automatically a controller in there, which may cause issues with other intended installation(s).

Also worth checking if your controller is(n't) enabled in the Control Surface / MIDI Controllers prefs...
LogicX 10.5.1 ( & 9.1.8),MainStage3.4.4
MBPro 17", Core2Duo, 8G, OSX 10.12.6
MacPro, Xeon 6Cores, 64GB, OSX 10.15.5
ULN8, MOTU MIDI TP-AV, C4, MCU Pro, KorgNano, Novation SLMkII
AAS, NI, Celemony, Spectrasonics, Korg, etc...
PC, iPad3(V-Control & LogicRemote), AtariST(Notator SL), Several vintage gear
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 78999
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Contact:

Re: Alesis Q49 Data Entry Assignment

Mon Jan 20, 2020 11:11 pm

Does the Smart Control knob move the plug-in parameter ?
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.4 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.5.1
MacBook Air 1.3 GHz i5 — MacOS X 10.15.1 — 4 GB RAM
iMac 3.2 GHz Quad Core i5 — MacOS X 10.15.4 — 8 GB RAM