A technical support community for Apple Logic Pro users.



 
claesbjo
Topic Author
Posts: 281
Joined: Wed Mar 25, 2009 7:13 am

9.1.6 rocks!

Fri Dec 09, 2011 10:14 am

Well, I must say I´m really happy with this update.

Seems that the dreaded 3rd party au clicks and pops problem is gone..havent run into yet anyway.

Bouncing speed is INCREDIBLE

Automation seems to behave much better.

It feels really stable now, which is all I want. No desperate need for Logic X here, this stuff is solid.

KNOCK ON WOOD
MBP 2.4GHz Intel Core 2 duo
4 Gb 667 MHz DDR SDRAM

2010 hexacore Mac Pro 12 gig ram
OSX 10.6.8
Logic Pro 9.1.8 Logic Pro 10.0.1
RME RAYDAT RME Fireface 400
SSL Alphalink AX
 
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Posts: 73572
Joined: Sat Mar 05, 2005 12:16 am
Location: Valley Village, CA
Contact:

 

Fri Dec 09, 2011 10:15 am

Well that's refreshing! Thanks for sharing your positive first impressions! :D
David Nahmani
• My Logic Pro X 10.4 book (Apple Pro Training Series)
Contact me for Private Lessons
Logic Pro X 10.4.4 - Mac OS X 10.12.6 - MacBook Air 1.3 GHz i5 - 4GB RAM
 
User avatar
jwhitesides
Posts: 162
Joined: Fri May 23, 2008 5:49 pm
Location: Park City
Contact:

 

Fri Dec 09, 2011 10:45 am

While I've only downloaded it today and done a cursory bit of working with it. So far I'm not seeing any problems with 9.1.6 either.

I can't say that I'm seeing a speed increase in offline bouncing but I do see it using multiple cores. Which may give a perceived feeling of faster bouncing. But I don't have hard data to back that up.

I'm still waiting on WAVES and UAD to go 64 bit before I take the plunge of Lion. UAD announced they're going 64 bit - though left that only to 2012, I'm hoping it's earlier than later. Anyone heard about WAVES?
Funky Audio Lap-Dances For Your Ears!
http://jodywhitesides.com
Mac Pro (Late 2013) 8 core 3ghz 32 gig ram, OSX 10.14.5, Logic 10.4.5, UAD 9.9 - Macbook Pro (mid 2015) 2.2ghz 16 gig ram OSX 10.14.5
 
User avatar
rone2him
Posts: 712
Joined: Fri Oct 08, 2010 3:36 pm
Location: Californian
Contact:

 

Fri Dec 09, 2011 1:15 pm

Uploaded LP 9.1.6 yesterday, had to update to OSX 10.6.8 too, otherwise all went smoothly :roll: (once I found the download)...

Opened up some older projects with no problems, cores seem to be running nicely, all 3rd party plugins running perfectly well...

Seems okey-dokey to me, very glad to have another upgrade to LP 9.1 :D
Logic 10.0.6 • OSX 10.10.5 / iMac 2.8GHz IntelCore i7 • 12GB / RME 802 USB • UA710

Ron
Songs on Soundclick
 
User avatar
TBPlayer
Posts: 174
Joined: Sat Apr 05, 2008 10:00 pm
Location: Melbourne, Australia

 

Fri Dec 09, 2011 1:57 pm

Only one minor thing I have found so far with 9.1.6 update. The "zoom handles" are missing from the scroll bars :( Otherwise all is good :D
Cheers
TB
• Logic Pro X 10.4.4 • macOS Sierra 10.12.6
• 27" iMac 3.2 GHz Intel Core i5 • 24GB RAM • PreSonus AudioBox 22VSL

• My plan is to live forever . . . so far so good ;)
 
claesbjo
Topic Author
Posts: 281
Joined: Wed Mar 25, 2009 7:13 am

 

Fri Dec 09, 2011 2:07 pm

TBPlayer wrote:
Only one minor thing I have found so far with 9.1.6 update. The "zoom handles" are missing from the scroll bars :( Otherwise all is good :D
Cheers
TB


how odd! mine are still in place.
MBP 2.4GHz Intel Core 2 duo
4 Gb 667 MHz DDR SDRAM

2010 hexacore Mac Pro 12 gig ram
OSX 10.6.8
Logic Pro 9.1.8 Logic Pro 10.0.1
RME RAYDAT RME Fireface 400
SSL Alphalink AX
 
User avatar
n6smith
Posts: 2646
Joined: Mon Nov 16, 2009 9:13 am
Contact:

 

Fri Dec 09, 2011 2:07 pm

Yes.. I noticed the missing 'handles' too... Odd thing to leave out?

I think this is a Lion 'thing' as on my SL setup they are still there but on my Lion setup they are gone...
Last edited by n6smith on Fri Dec 09, 2011 2:11 pm, edited 1 time in total.
Nigel

The Art Of Sound

New Album Tracks available here!

Logic Pro 10.3, OS X 10.13.3
iMac 27" i7 4.0Ghz SSD 32GB
iMac 27" i7 3.4Ghz 32GB
2011 MM Server 16GB
Vienna Ensemble Pro 5
Motu AVB 16A, UltraLites MK1 Mk2 and MK3 + Hybrid
Several WD TBolt Velociraptor 10K Duos & Linnstrument
 
beej
Posts: 1645
Joined: Sun Oct 01, 2006 12:15 pm

 

Fri Dec 09, 2011 2:10 pm

Mine are still there (32-bit, 10.6.8 )

Is it a Lion thing? Both of you guys with *missing* handles are running Lion - whereas the rest of us are on 10.6.8.

I'm guessing this is default Lion scroll-bar behaviour...
 
User avatar
n6smith
Posts: 2646
Joined: Mon Nov 16, 2009 9:13 am
Contact:

 

Fri Dec 09, 2011 2:17 pm

Touché Monsieur Beej...... :D

What's odd/different is that they were present with Lion and 9.1.5... or at least I believe they were.. I don't recall missing them like I do now...
Nigel

The Art Of Sound

New Album Tracks available here!

Logic Pro 10.3, OS X 10.13.3
iMac 27" i7 4.0Ghz SSD 32GB
iMac 27" i7 3.4Ghz 32GB
2011 MM Server 16GB
Vienna Ensemble Pro 5
Motu AVB 16A, UltraLites MK1 Mk2 and MK3 + Hybrid
Several WD TBolt Velociraptor 10K Duos & Linnstrument
 
beej
Posts: 1645
Joined: Sun Oct 01, 2006 12:15 pm

 

Fri Dec 09, 2011 2:26 pm

Yeah, it's probably part of the general Lion tweaks they've been doing in 9.1.6...
 
User avatar
TBPlayer
Posts: 174
Joined: Sat Apr 05, 2008 10:00 pm
Location: Melbourne, Australia

 

Fri Dec 09, 2011 3:09 pm

Just checked and the "handles" were definitely there in 9.1.5 with Lion. Very odd indeed :? Had a look on my Macbook Pro running OS 10.6.8 with Logic 9.1.6 and the "handles" are there! Gotta be a "Lion" thing :(
• Logic Pro X 10.4.4 • macOS Sierra 10.12.6
• 27" iMac 3.2 GHz Intel Core i5 • 24GB RAM • PreSonus AudioBox 22VSL

• My plan is to live forever . . . so far so good ;)
 
Tekknovator
Posts: 35
Joined: Tue Sep 27, 2011 9:28 am
Contact:

 

Sat Dec 10, 2011 5:21 am

They want you to trackpad :P

Edit: But the little zoom sliders bottom right are still there. So all is not lost for mousers.
 
User avatar
Eriksimon
Posts: 6854
Joined: Fri Aug 22, 2008 3:29 pm
Location: Utrecht, the Netherlands
Contact:

 

Sat Dec 10, 2011 5:39 am

David wrote:



:?:
Why did the chicken cross the Mobius ring?

miMac Intel i5 3.6 GHz 16 GB RAM/OS X 12.6 (Sierra)/Logic Pro X 10.4.4/MXL 990/Marantz MPM-1000/U-Phoria UMC204HD/E-MU XBoard 49/Studiologic CMK 149/Akai LPD8
 
User avatar
Andyreww
Posts: 1073
Joined: Mon Apr 12, 2010 7:06 am
Location: Atlanta, GA
Contact:

 

Sat Dec 10, 2011 5:50 am

beej wrote:
Mine are still there (32-bit, 10.6.8 )

Is it a Lion thing? Both of you guys with *missing* handles are running Lion - whereas the rest of us are on 10.6.8.

I'm guessing this is default Lion scroll-bar behaviour...


Same here - Handles are there...10.6.8 too

9.1.6 appears very stable - no issues seen as yet.
Beginner | 2.53Ghz Intel Core Duo MacBook Pro | 8GB Ram | 740Gb HDD | 2Tb FW800 External HDD | Apogee Duet | HS80M's | Snow Leopard | Logic Pro 9.1.6 | KOMPLETE 8 | Sylenth1 | http://soundcloud.com/andyclark | http://amc2.bandcamp.com/ |
 
User avatar
lagerfeldt
Posts: 2675
Joined: Thu May 04, 2006 4:27 am
Location: Funen, Denmark
Contact:

 

Sat Dec 10, 2011 6:37 am

There's no need for the handles.

You can zoom using:

Ctrl+Option+arrow keys (gives you full control over vertical and horizontal zooming)

Ctrl+Option+mouse scroll up/down (zooms both vertically and horizontally at the same time)

Ctrl+Option+select an area (zooms an area you've selected with the mouse, simply click to zoom back)

Z key for zooming out to see the full arrangement (toggle)

Select regions + Z key to zoom a selection of regions

There are two more ways which are very similar to the Z key.
Gear Grotto [YouTube]
Online Mastering.dk

I came here to chew bubblegum and kick ass... and I'm all out of bubblegum
 
User avatar
vanhaze
Posts: 416
Joined: Sun May 15, 2005 3:32 am
Location: Netherlands

 

Sat Dec 10, 2011 6:45 am

Still no fix for the vanished menu option "delete item" when control clicking in the arrange toolbar.

I am on Lion 10.7.2., Running logic 9.1.6 under 64 bit.

Yikes :evil:
Hackintosh X99 I7, 32 gig RAM 3.5 ghz Sixcore - OSX 10.14 - Always latest version of Logic Pro X - Maschine Studio 2 - Novation Launchpad - UAD2 quad card - RME HDSPE soundcard, Nektar P4 Panorama midi keyboard.
 
User avatar
Andyreww
Posts: 1073
Joined: Mon Apr 12, 2010 7:06 am
Location: Atlanta, GA
Contact:

 

Sat Dec 10, 2011 6:59 am

lagerfeldt wrote:
Ctrl+Option+mouse scroll up/down (zooms both vertically and horizontally at the same time)


One of the best workflow techniques I use...
Beginner | 2.53Ghz Intel Core Duo MacBook Pro | 8GB Ram | 740Gb HDD | 2Tb FW800 External HDD | Apogee Duet | HS80M's | Snow Leopard | Logic Pro 9.1.6 | KOMPLETE 8 | Sylenth1 | http://soundcloud.com/andyclark | http://amc2.bandcamp.com/ |
 
nebula
Posts: 125
Joined: Fri Sep 08, 2006 6:05 pm

 

Sat Dec 10, 2011 9:37 am

Maybe Apple expects you to "pinch zoom" on Lion? I'll admit I'm not very interested in using this technique with Logic though. Logic is usually a bit slow to zoom in the arrange window since it has to draw a new level of detail, so I doubt it would respond very smoothly to pinching.

My main zooming method is with the arrow buttons on Logic Control,
__
Logic 10.4.1, Mac Pro 5,1 12-core 16 GB RAM, OS X 10.10.5, AMT8 > Unitor8mk1 > Unitor8mk2, MCU+XT+C4, 828mkII ...
 
User avatar
n6smith
Posts: 2646
Joined: Mon Nov 16, 2009 9:13 am
Contact:

 

Sat Dec 10, 2011 9:58 am

Actually Pinch Zoom works just fine... For me it's no different to the Ctrl+Option+mouse scroll up/down method... so your doubts are misplaced! :)

Seriously though.. The 'slowness' will, of course, be dependent on your hardware (maybe in particular your graphics card as well as your CPU..) and what it is capable of handling, load wise...
Nigel

The Art Of Sound

New Album Tracks available here!

Logic Pro 10.3, OS X 10.13.3
iMac 27" i7 4.0Ghz SSD 32GB
iMac 27" i7 3.4Ghz 32GB
2011 MM Server 16GB
Vienna Ensemble Pro 5
Motu AVB 16A, UltraLites MK1 Mk2 and MK3 + Hybrid
Several WD TBolt Velociraptor 10K Duos & Linnstrument
 
User avatar
The Rumblist
Posts: 70
Joined: Tue Nov 13, 2007 8:12 am
Location: UK
Contact:

 

Sat Dec 10, 2011 10:24 am

Andyreww wrote:
lagerfeldt wrote:
Ctrl+Option+mouse scroll up/down (zooms both vertically and horizontally at the same time)


One of the best workflow techniques I use...


I didn't know this zoom technique and got to say thank you! That's so handy! :-)
Macbook Pro 2.2gHz, Logic Pro 9.1.1, Saffire LE, Seagate Freeagent Pro.

www.therumblist.co.uk - FREE IDM/Breaks/Dubstep minimix available now!

or

www.soundcloud.com/the-rumblist
www.soundcloud.com/therst
www.soundcloud.com/marc-evans