Jump to content

Logic External Midi - changing all midi channel patches at once


Nunstummy
 Share

Recommended Posts

It's rare that I use my XP30 external synth, but Im opened an old Logic project and I have an odd issue.  I have 5 tracks, all assigned to a Multi-Instument in the Environment that I defined at the time.  Each track is assigned to Midi Channel 1, Midi Channel 2, etc.  But when I change the bank/patch on say track 1, it changes the patch for ALL!  At this point, I can't seem to play different patches on different tracks.  Not sure if there's an exclusive setting or something on the XP30, but I don't think it's the synth, because on the synth, I can assign different patches to each 'part' without issue.  It seems to be something in Logic....  In fact... let's say I change track 1 - assigned to Midi output Channel 1 to '64 Voice Piano'.  Play track 1 and YES it's piano.  Then select track 2, Midi Output Channel 2 and although it says 'Whirly' I hear 64 Voice Piano.  When I check the LCD display on the XP30.  Part 1 is '64 Voice Piano' and Part 2 is 'Whirly'.  It's as though Track 2 in Logic has suddenly switched to sending the midi to Midi Channel 1.

Link to comment
Share on other sites

More sloothing...

I opened another old project that I know had XP-30 multi tracks with different patches.  The enviroment instruments look like this.

1759933238_Library-1of3.thumb.jpeg.4446bebe0522b0e0ccb00776f4e9976b.jpeg

Note: the Midi In Port is my mt4 Port 1 (which is where the midi out --> XP30 midi in) as expected.

However, when I add a new External Midi track...

1255227415_Library-2of3.thumb.jpeg.3f40603799496a00121e0a534db134ed.jpeg

It automatically creates a NEW multi-instrument object.  Instead of using the XP_30 multi-instrument that already exists for that port.

443162151_Library-3of3.thumb.jpeg.6f6833b9fe4b2dc903ccd8fbb3722026.jpeg

Why?

Also, I'm playing around with bank and patch control, then checking the results on the XP30 by looking at each 'Part' and what patch gets assigned.  With this older project {perhaps pre-Logic 9}, anything I send on midi channel 2 - 16 doesn't seem to change the bank & patch.  Only midi channel 1 accepts bank & patch changes.  This might indicate there's a setting on the XP30 that allows/disallows bank & patch changes per midi channel - or - is that a setting in Logic?

 

Edited by Nunstummy
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Nunstummy said:

Note: the Midi In Port is my mt4 Port 1 (which is where the midi out --> XP30 midi in) as expected.

You actually need to set the MIDI Out Port to mt4 Port 1. 

18 hours ago, Nunstummy said:

Then select track 2, Midi Output Channel 2 and although it says 'Whirly' I hear 64 Voice Piano.  When I check the LCD display on the XP30.  Part 1 is '64 Voice Piano' and Part 2 is 'Whirly'.  It's as though Track 2 in Logic has suddenly switched to sending the midi to Midi Channel 1.

Let's check what MIDI channel the notes actually are when Logic is sending them out from track 2. My guess is they're sent on channel 1 - otherwise that likely means your synth is in the wrong mode. But first check that you're seeing MIDI Channel 2 in the MIDI Out monitor in the "Custom" LCD Display in Logic: 

Screen Shot 2022-12-02 at 12.34.49 PM.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, David Nahmani said:

Let's check what MIDI channel the notes actually are when Logic is sending them out from track 2.

Your intuition is bang on.  Regardless of the MIDI Out Channel assigned to the track, the LCD confirms all notes are sent via Midi Channel 1.  In this example, the track is assigned to MIDI Out Channel 3, but Logic is actually sending the notes via channel 1.

82243611_AllPhotos-1of1.thumb.jpeg.d434c7b8cc99d40b533de896d294a00b.jpeg

I'm confused, but here's a clue...

In the Environment I can assign a keyboard object to output Midi Channel 5, confirmed in the input view.  But the LCD shows Midi Input Channel 5 and the same note Midi Output Channel 1.

2121067704_AllPhotos-1of1(1).thumb.jpeg.4bbc0df77aa7c9b08f5be659cfea4158.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...