Jump to content

Mystery use of "Surround" in a project [SOLVED]


wjm
 Share

Recommended Posts

. . .

I just opened a project and had the following message pop-up:

 

Additional option is required.

 

Project “Another Poor Excuse For A Song V6 01” uses option “Surround” which is not enabled in your preferences. It is temporarily available while this project is active. Do you wish to have it enabled in the preferences?

 

Enable? . . . Leave Disabled?

 

I've never worked in surround on this or any other project, and I can't figure out what in this project is utilizing surround. I've gone through every track and every plug, etc. to now avail.

 

Ideas?

Mid 2011 3.4GHz iMac i7 | 32GB ram | OSX 10.11.5 | Logic Pro X 10.2.4
Link to comment
Share on other sites

Interesting. I don't think I've ever clicked the "ALL" button before in the mixer. It scrambled the order of my channel strips, and there sure is a lot of stuff to the right of the 2buss . . . still, I don't see anything that suggests Surround.

447330299_ScreenShot2016-03-04at11_04_10PM.thumb.png.52dca672b9e2dac6b1ff414014bcd329.png

Mid 2011 3.4GHz iMac i7 | 32GB ram | OSX 10.11.5 | Logic Pro X 10.2.4
Link to comment
Share on other sites

Clap Verb has a surround panner on it.

See if you can change that to stereo.

 

I would also check Preferences Advanced and switch on surround.

Both my systems switched that off when updating to Logic Pro X 10.2.1.

Mac mini 2.6 GHz 16GB RAM ArecaRAID | MacBook Pro 2.3 GHz 16GB RAM | Os 10.14.5
Logic Pro 10.4.5 | RME Fireface UFX | Adam A7 + Sub8 | Spectrasonics | Softube

Link to comment
Share on other sites

I see now that every project I have where I've used Binaural Panning on a track now shows this message when I open it. I didn't realize that Binaural Panning always uses Surround. I thought it was just a two channel (hence the Bi in Binaural) process that "faked" 3D sound-space. Those 5 dots circling the Binaural Panning symbol probably should have been my tip-off.

 

So I guess the only issue here is that when updating to 10.2.1 my Advanced Additional Options all got unchecked. Nothing actually changed with the projects themselves, just my preference settings.

 

And a big thanks to everyone for not calling me out on my extremely messy and disorganized project! It's always like this while I'm composing and then gets cleaned up and organized considerably when it's mix time . . . still an embarrassing image to share. :oops:

Mid 2011 3.4GHz iMac i7 | 32GB ram | OSX 10.11.5 | Logic Pro X 10.2.4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...