Logic Pro 9.1.6 released

News related to Apple, Logic, Music and Computers.

 

Postby David Nahmani » Fri Dec 09, 2011 2:24 am

Eriksimon wrote:I was too quick posting that. The download is 204 MB, but the resulting updated Logic Pro is actually bigger than the old version: it's now 792 MB - so the installer didn't install a new app, it just "patched" the old app (also shown by the fact that the update kept my custom Logic App icon untouched...)


Well then scratch my previous answer. :lol:

But seriously it's totally possible to make the same code longer or shorter depending on how you optimize it. Apparently that's not what happened here.
David Nahmani
 Apple Certified Logic Pro Master Trainer
Author of Logic Pro X - Professional Music Production (Apple Pro Training Series)
Logic Pro X 10.0.6 - Mac OS 10.8.4 - Mac Pro 8 core 2.8 GHz Intel Xeon - 6GB RAM - Metric Halo ULN2
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 53746
Joined: Sat Mar 05, 2005 1:16 am
Location: Valley Village, CA

 

Postby furrytoes » Fri Dec 09, 2011 2:34 am

Eriksimon wrote:I was too quick posting that. The download is 204 MB

I'm looking at the Logic Pro 9 AppStore now and it says 413MB + 19GB content.
Logic Pro X 10.0.1, MacOSX 10.8.4, iMac i3 3.2Ghz, 12GB RAM, ATI Radeon HD 5670 512 MB, Audio-Technica ATH-M50 Monitor Headphones, Korg MicroKEY
User avatar
furrytoes
 
Posts: 182
Joined: Sat Apr 09, 2011 7:55 am
Location: Sydney, Australia

 

Postby furrytoes » Fri Dec 09, 2011 2:43 am

And I missed the obvious - 9.1.6 is not available for LogicExpress (as fixes normally are).
I'm discontinued ;-) I really have to upgrade.
Logic Pro X 10.0.1, MacOSX 10.8.4, iMac i3 3.2Ghz, 12GB RAM, ATI Radeon HD 5670 512 MB, Audio-Technica ATH-M50 Monitor Headphones, Korg MicroKEY
User avatar
furrytoes
 
Posts: 182
Joined: Sat Apr 09, 2011 7:55 am
Location: Sydney, Australia

Fullscreen mode improvements

Postby evlash » Fri Dec 09, 2011 2:47 am

Does anyone note what improvements to fullscreen mode compability was done in Logic Pro 9.1.6?
Still no screensets support!
User avatar
evlash
 
Posts: 3
Joined: Sun May 17, 2009 8:44 am

 

Postby Eriksimon » Fri Dec 09, 2011 2:51 am

I merely reported what Software Update told me: LP 9.1.6. update download 204 MB. This was an update from 9.1.5 to .6.
LP 9.1.6 is 792.5 MB on my system.
That 19 GB is probably "Apple Loops for Soundtrack Pro"...?
I have no idea why it says 413 MB - could it be that you have a version earlier than 9.1.5, for which more "patching" has to be done...?
Why did the chicken cross the Mobius ring?

miMac Intel C2Q 2.5 GHz 4 GB RAM/OS X 8.5/Logic 9.1.8 & 10.0.7/MXL 990/Edirol UA-4FX/E-MU XBoard 49/Akai LPD8
User avatar
Eriksimon
 
Posts: 5084
Joined: Fri Aug 22, 2008 3:29 pm
Location: Utrecht, the Netherlands

 

Postby furrytoes » Fri Dec 09, 2011 2:53 am

• Logic no longer sometimes asks to save changes when closing a song that has not been changed.


I'm upgrading from Logic Express right now just so I can get that fix!!
Logic Pro X 10.0.1, MacOSX 10.8.4, iMac i3 3.2Ghz, 12GB RAM, ATI Radeon HD 5670 512 MB, Audio-Technica ATH-M50 Monitor Headphones, Korg MicroKEY
User avatar
furrytoes
 
Posts: 182
Joined: Sat Apr 09, 2011 7:55 am
Location: Sydney, Australia

 

Postby furrytoes » Fri Dec 09, 2011 2:56 am

Eriksimon wrote:I merely reported what Software Update told me: LP 9.1.6. update download 204 MB.

Oh right, I didn't think the 413MB is being calculated based on anything installed (I don't think it can know or bothers), it's just part of the metadata in the store.
eg Information: Category:Music, Size:413MB...
Logic Pro X 10.0.1, MacOSX 10.8.4, iMac i3 3.2Ghz, 12GB RAM, ATI Radeon HD 5670 512 MB, Audio-Technica ATH-M50 Monitor Headphones, Korg MicroKEY
User avatar
furrytoes
 
Posts: 182
Joined: Sat Apr 09, 2011 7:55 am
Location: Sydney, Australia

 

Postby Eriksimon » Fri Dec 09, 2011 3:00 am

shivermetimbers wrote:Everything is being downgraded. Even Ski has been downgraded to a Site Contributor. :cry:


Yeah, what's up with that? Have I missed a post on Ski's "career change" somewhere? Or why is he no longer moderating? Too much to do?
Why did the chicken cross the Mobius ring?

miMac Intel C2Q 2.5 GHz 4 GB RAM/OS X 8.5/Logic 9.1.8 & 10.0.7/MXL 990/Edirol UA-4FX/E-MU XBoard 49/Akai LPD8
User avatar
Eriksimon
 
Posts: 5084
Joined: Fri Aug 22, 2008 3:29 pm
Location: Utrecht, the Netherlands

 

Postby David Nahmani » Fri Dec 09, 2011 3:02 am

Eriksimon wrote:why is he no longer moderating? Too much to do?


Pretty much, unfortunately for us. I haven't made any official announcement (yet?).
David Nahmani
 Apple Certified Logic Pro Master Trainer
Author of Logic Pro X - Professional Music Production (Apple Pro Training Series)
Logic Pro X 10.0.6 - Mac OS 10.8.4 - Mac Pro 8 core 2.8 GHz Intel Xeon - 6GB RAM - Metric Halo ULN2
User avatar
David Nahmani
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 53746
Joined: Sat Mar 05, 2005 1:16 am
Location: Valley Village, CA

 

Postby CCTMusic » Fri Dec 09, 2011 3:17 am

furrytoes wrote:And I missed the obvious - 9.1.6 is not available for LogicExpress (as fixes normally are).
I'm discontinued ;-) I really have to upgrade.



Hi

For what it's worth, Apple Support "Most Recent" has a reference to Logic Express 9.1.6, but the link takes you to the 9.1.5 page.

feed://rss.support.apple.com/

Perhaps they did not have time to sort out the info and download before they finished work for the day?


CCT
MacPro 2x2.26 Quad 28Gb OSX 10.9.4, 10.8.5 Pro 9.1.8/ LPX 10.0.7
MacBook Pro Quad 2.6 16Gb OSX.10.9.4 Pro 9.1.8, LPX 10.0.7
CCTMusic
 
Posts: 2132
Joined: Thu Mar 30, 2006 5:34 am

 

Postby johnno » Fri Dec 09, 2011 3:24 am

David wrote:
Eriksimon wrote:why is he no longer moderating? Too much to do?


Pretty much, unfortunately for us. I haven't made any official announcement (yet?).
Looks like he's defected to macprovideo :P
mbp 15" i72.3 8GB RAM, Presonus FP10, Alesis M1 Active 520, LP9, E-Mu XBoard 25, Squier Tele Custom, Tanglewood Acoustic, Vintage v990, Zoom G9.2tt

Remember, the manual is your friend!
johnno
 
Posts: 329
Joined: Mon Oct 20, 2008 3:27 pm
Location: London

 

Postby mattrixx » Fri Dec 09, 2011 4:09 am

jetspeed wrote:Excuse my ignorance but what is "multiple cores" in audio bouncing?

And what is FCPX?


Up until today. logic only used a single core when doing an offline bounce resulting in an offline (or non-realtime) bounce often taking longer than if it were bounced in realtime. Depending on the complexity of the project and how many cpu processor cores you have available in your system.

FCPX is Final Cut Pro X (or ten)
Matt McKenzie-Smith - http://www.mattrixx.net
MacPro6,1. OSX 10.9.4 16GB/ Logic10.0.7/ PT11HD / MelodyneStudio,Editor/ RME UFX & Babyface/ NI K9Ultimate & Maschine/ WAVESDiamond/Lexicon/IzotopeRX4Advanced/SourceConnect studio
MacbookPro 2.3 GHz Intel Core i7, OSX 10.10DP8 Software as above.
User avatar
mattrixx
 
Posts: 630
Joined: Tue Nov 08, 2005 11:57 pm
Location: Adelaide, Australia

 

Postby Rev. Juda$ Sleaze » Fri Dec 09, 2011 4:28 am

David wrote:
Eriksimon wrote:why is he no longer moderating? Too much to do?


Pretty much, unfortunately for us. I haven't made any official announcement (yet?).


It's fortunate for us.

He can make more trouble now! :twisted: :lol:
Zappa is not dead, he just smells funny.

LS8.0.2, OS 10.6.8, iMac 3.06GHz dual, 12GB RAM, Focusrite Scarlett 2i2
User avatar
Rev. Juda$ Sleaze
 
Posts: 4655
Joined: Tue Jan 26, 2010 5:57 pm
Location: Ciderland, UK

 

Postby Janne » Fri Dec 09, 2011 4:41 am

mattrixx wrote:
jetspeed wrote:Excuse my ignorance but what is "multiple cores" in audio bouncing?

And what is FCPX?


Up until today. logic only used a single core when doing an offline bounce resulting in an offline (or non-realtime) bounce often taking longer than if it were bounced in realtime. Depending on the complexity of the project and how many cpu processor cores you have available in your system.

FCPX is Final Cut Pro X (or ten)


This multicore improvement now smokes.
Ive just tested a 50+ track project and it bounces significantly faster. Nice improvement.

J
MP 8c 10.8.2 OS X 10.8, Logic Pro 9.1.7, Motu Ultralite
Janne
 
Posts: 133
Joined: Wed Dec 12, 2007 8:19 am

 

Postby Eriksimon » Fri Dec 09, 2011 4:42 am

Rev. Juda$ Sleaze wrote:
David wrote:
Eriksimon wrote:why is he no longer moderating? Too much to do?


Pretty much, unfortunately for us. I haven't made any official announcement (yet?).


It's fortunate for us.

He can make more trouble now! :twisted: :lol:


...trouble which only adds to the 50 % extra moderation F8 and David have to do anyway...? That's harsh... :mrgreen:
Why did the chicken cross the Mobius ring?

miMac Intel C2Q 2.5 GHz 4 GB RAM/OS X 8.5/Logic 9.1.8 & 10.0.7/MXL 990/Edirol UA-4FX/E-MU XBoard 49/Akai LPD8
User avatar
Eriksimon
 
Posts: 5084
Joined: Fri Aug 22, 2008 3:29 pm
Location: Utrecht, the Netherlands

Installation Issue on 9.1.6

Postby hiphopblues » Fri Dec 09, 2011 4:51 am

I downloaded the package. When I tried to install, got an error message indicating that I needed to have Logic 9.0 or higher to install. I have 9.1.5. Previous updates of 9.1.3 and 9.1.5 went fine. Any advise? Thanks,

Hiphopblues
hiphopblues
 
Posts: 7
Joined: Fri Dec 02, 2011 9:27 am

Re: Installation Issue on 9.1.6

Postby Eriksimon » Fri Dec 09, 2011 5:00 am

hiphopblues wrote:I downloaded the package. When I tried to install, got an error message indicating that I needed to have Logic 9.0 or higher to install. I have 9.1.5. Previous updates of 9.1.3 and 9.1.5 went fine. Any advise? Thanks,

Hiphopblues


Two essential conditions for upgrading:
1. Logic must be named Logic Pro, no spaces, no version number in the name.
2. Logic must reside in the Applications folder.
Why did the chicken cross the Mobius ring?

miMac Intel C2Q 2.5 GHz 4 GB RAM/OS X 8.5/Logic 9.1.8 & 10.0.7/MXL 990/Edirol UA-4FX/E-MU XBoard 49/Akai LPD8
User avatar
Eriksimon
 
Posts: 5084
Joined: Fri Aug 22, 2008 3:29 pm
Location: Utrecht, the Netherlands

 

Postby Fredwreck » Fri Dec 09, 2011 5:01 am

updated to 9.1.6 after it starts up.. i get the spinning wheel.. and it freezes..

Any ideas?
Fredwreck
 
Posts: 6
Joined: Thu May 21, 2009 8:17 am

Logic 9.1.5 update dmg plz........

Postby faisalbaig » Fri Dec 09, 2011 5:20 am

So i finally decided to update to OS10.6.8 and Logic Pro 9.1.5 and now its not available on Apple anymore. I don't want to dive into 9.1.6 just yet, can someone please sort me out with a 9.1.5 update dmg ??

Am gonna save these dmg's from now on.........not cool that Apple forces versions on customers as different configs work for different systems.

Missed it by a day!

Thanks
Faisal
faisalbaig
 
Posts: 74
Joined: Thu Dec 03, 2009 2:44 pm

 

Postby Eriksimon » Fri Dec 09, 2011 5:21 am

How are you starting Logic? Via doubleclicking the app, or doubleclicking a project file?
And what does Logics' splash screen indicate it is trying to do when it freezes...?

You could try refreshing the preferences. If you are on Lion, you'll have to make the User Library folder visible first. There are some simple free apps available for that. Here's one: http://www.akutech.com/show.html

After having it made visible (be sure to quit Logic first), go to Users/you/Library/Preferences and move the com.apple.logic.pro.plist file to the desktop, restart Logic.
Why did the chicken cross the Mobius ring?

miMac Intel C2Q 2.5 GHz 4 GB RAM/OS X 8.5/Logic 9.1.8 & 10.0.7/MXL 990/Edirol UA-4FX/E-MU XBoard 49/Akai LPD8
User avatar
Eriksimon
 
Posts: 5084
Joined: Fri Aug 22, 2008 3:29 pm
Location: Utrecht, the Netherlands

PreviousNext

Return to News

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest